Община Пловдив предоставя интегрирани социално – здравни услуги във връзка

...
Община Пловдив предоставя интегрирани социално – здравни услуги във връзка
Коментари Харесай

Над 2000 възрастни и болни граждани получават помощ по проект „Патронажна грижа + в община Пловдив”

Община Пловдив дава интегрирани обществено – здравни услуги по отношение на ограничение на разпространяването и превъзмогване на последствията от СOVID- 19 на общо над 2000 жители в риск и с увреждания.

Това стана допустимо по план: №BG05М90Р001 – 6.002 -0009, продължен с план №BG05М9001-6.004-0010 „ Патронажна грижа + в община Пловдив ”.

Услугите се правят с безплатна финансова помощ по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014 – 2020 ” година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Изпълнението на плана беше показано през днешния ден на конференция, в която участваха ръководителят на плана Лилия Кичукова, координаторът Октай Шериф и Нина Христова, шеф на услугата от публично – стопански интерес.

„ Проектът „ Патронажна грижа + ” завърши на 1 март и е продължен с още шест месеца,тъй като Европейските структурни фондове решиха, че е важен. Общата му дълготрайност става 20 месеца.Проектът, който сега се извършва, стартира на 2 февруари 2022 година и завършва на 2 септември 2022 година Стойността на целия план е 4 262 486,87 лева, от които 2 823 558,18 лева.са по към този момент приключения, който продължи една година, а 1 438 928,69 лева.са по сегашния план ”, изясни Лилия Кичукова.

Целта на плана е да се обезпечи поддръжка посредством даване на патронажни грижи на възрастни хора над 54 година и на жители с увреждания, а също по този начин и на обществените услуги, делегирани от страната действия.

Помощта се прави в две посоки.

По направление 1 услугата е предоставена за ръководство на Дома за възрастни хора „ Св. Василий Велики ”.Интегрирани здравно – обществени услуги се обезпечават за общо 561 възрастни хора и жители с увреждания, включително и за лица, наранени от Коронавирус – 19.В домашна среда се оказва помощ в рамките до два часа дневно и според от какво има потребност потребителят – извършване на покупки, готвене, разчистване на дома, заплащане на битови сметки.
„ Хората, които имат потребност от патронажни грижи, имат опция да бъдат включени в плана. Заявленията се подават в офиса на ул. „ Петко Д. Петков ” 33. Кандидатите би трябвало да са над 54 години и да не могат да се обслужват сами. Не е наложително да имат решение на ТЕЛК и да са самотни. Досега не сме върнали никой, който има потребност от помощта ”, сподели Лилия Кичукова.

Помощта се дава от профилирани екипи, в които са включени обществени сътрудници, осем медицински сестри, които посещават жителите в домовете и оказват здравна помощ при нужда – премерване на кръвно, превръзки, инжекции. В екипите са назначени психолози и рехабилитатори.
Направление 2 включва предварителна защита на Коронавирус – 19 в обществените услуги със 629 заети в тях чиновници, които обслужват 1391 жители. Проектът обезпечава персонални защитни средства и тестване на чиновниците и потребителите, ограничения за стерилизация на постройките, преграждане на пространствата, спомагателни заплащания на личния състав, както и подкрепяне с компютърна техника и телефони.

Лилия Кичукова акцентира, че услугите се правят качествено и отговорно и изрази вяра, че след приключването на този план ще има опция обществената поддръжка да продължи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР