Община Пловдив направи първа стъпка към обособяването на зони без

...
Община Пловдив направи първа стъпка към обособяването на зони без
Коментари Харесай

Община Пловдив с първа скъпка към зони без стари коли

Община Пловдив направи първа стъпка към обособяването на зони без остарели коли. Тя разгласява социална поръчка за създаване на методика за въвеждане на зони с ниски излъчвания. Методиката е в сходство с ограниченията, планувани в Програмата за възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив и Планът за деяние към нея за интервала 2018 – 2023 година

Основните параметри на поръчката са в две елементи. Първата е обвързвана с правенето на разбор на нормативните условия за въвеждане на зоните, установяване на заинтригуваните и засегнатите страни. Необходимо е също да се направи обзор и разбор на задграничния опит при въвеждането на ограниченията, ориентирани към понижаване на нездравословните излъчвания от автомобилния трафик и битовото отопление на твърдо гориво.

Изпълнителят на поръчката би трябвало да създаде прогноза за превишенията по замърсители, установяване на методите за тяхното ограничение и установяване типа на ограниченията и упования резултат от използването им.

Необходимо е да направи и оценка на екологичните, обществените и финансовите резултати от използването на ограниченията.

В условията на поръчката е включена и оценка на икономическата целенасоченост и успеваемост на методиката. Тя включва предложение за зоните с ниски излъчвания, които ще бъдат въведени на територията на общината.

Последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух разрешават на общините да вкарват зони с ниски излъчвания, като лимитират придвижването на замърсяващи транспортни средства в избрани елементи или на цялата си територия. Като мярка също по този начин може да се приложи ограничение на използването на избрани типове горива или на уреди за отопление.

Поръчката е на стойност 150 000 лева с Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване е 6 месеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР