Община Пловдив е внесла искане до правителството за отпускане на

...
Община Пловдив е внесла искане до правителството за отпускане на
Коментари Харесай

Пловдив иска средства от държавата, за да не ни наводни река...

Община Пловдив е внесла искане до държавното управление за разпределяне на средства за разчистване коритото на река Марица поради заплаха от наводнения. Това стана ясно по време на съвещанието на Общинския съвет за понижаване на риска от бедствия, в което участваха и кметовете на региони.



В писмо до премиера Стефан Янев кметът Здравко Димитров осведоми Министерски съвет, че съществуването на израсналата и вкоренена растителност в коритото на реката понижава проводимостта й и основава предпоставки за висока вълна.

„ Това положение е голяма опасност за Пловдив и последващите го територии към реката и води до действителни рискове от трансгранична екологична злополука, поради близостта на реката до сметището в с. Цалапица “, се показва в писмото на кмета. Той упорства за даване на финансова помощ за незабавното унищожаване на растителността, което е първи стадий от цялостното трайно разчистване на коритото на реката и подобряването на проводимостта, което е на обща стойност 16 668 000 лева Проведени са диалози и представители на Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет.



„ Имаме направено техническото задание, което е в съгласие с Регионална инспекция за опазване на околната среда, в това число за опазване на зоните, които попадат в " Натура 2000 " “, разяснява Здравко Димитров по време на съвещанието. Той изясни, че Оперативна програма " Градини и паркове " всекидневно почистват крайбрежията, само че не е по силите им да се оправят с избуялата растителност, тъй като за сходна огромна задача са нужни профилирана техника, финанси и потенциал. Повече от 70 % от растителността не може да бъде отстранена с елементарните способи и принадлежности за санитарно разчистване.

По време на съвещанието членовете на Общинския съвет за понижаване на риска от бедствия бяха осведомени за стъпките, които е подхванала общината през последните две години във връзка със положението на реката. Извършени са редица инспекции, в които е обследвано положението на реката, подхванати са прочиствания от страна на Оперативна програма " Градини и паркове ", извършени са срещи с регионалния шеф, с цел да се осведоми и държавното управление за казуса.



Членовете на съвета бяха осведомени и с Програмата за понижаване на риска от бедствия. Тя е създадена в осъществяване на Закона за отбрана при бедствия и Национална стратегия за понижаване на риска от бедствия 2021-2025 година

С програмата се дефинират превантивните дейности и ефикасна реакция за минимизиране на разпознатите опасности и недопускане пораждане на нови посредством дейно обмисляне и ръководство. Разработени са съответни ограничения при следните типове опасности: трусове, наводнения, пожари, неподходящи метеорологични феномени, промишлени повреди, произшествия, нуклеарна и радиационна повреда и трансграничен транспорт на радиоактивни продукти; биологично заразяване на хора, животни и растения и терористични действия. Програмата ще бъде оповестена на формалния уебсайт на Община Пловдив, след което ще бъде импортирана в Общинския съвет.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР