Община Пловдив е готова да приложи иновативни мерки за допълнително

...
Община Пловдив е готова да приложи иновативни мерки за допълнително
Коментари Харесай

Иновативни мерки за зебрите в Пловдив

Община Пловдив е подготвена да приложи новаторски ограничения за в допълнение обезопасяване на пешеходните пътеки в града, тъй че да се опази животът и здравето на хората. Това съобщи заместник-кметът по превоз Тодор Чонов при срещата си с специалисти от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).

„ Много от нормативната база, която регламентира пешеходните пътеки и светлинната сигнализация, е остаряла. Затова поискахме методическа помощ от одобрени самостоятелни специалисти по какъв начин да премаркираме пешеходните пътеки, къде и какви изкуствени неравности да сложим. Решени сме да създадем всичко допустимо, с цел да предотвратим пътните произшествия с трагични последствия. Само през последния месец дете и възрастен мъж починаха на пешеходни пътеки. На това би трябвало да сложим край “, безапелационен е Чонов.

Диана Русинова, която е ръководител на управителния съвет на ЕЦТП, персонално пристигна, с цел да инспектират дружно със заместник-кмета, шефа на „ Организация и надзор на превоза “ Георги Стоилов и специалисти от общинското дружество две съответни, само че типични за доста други места в Пловдив пешеходни пътеки.

Първата беше на бул. „ Шести септември “ при кръстовището с ул. „ Ламартин “  – пешеходна пътека сред два светофара на булеварда с разграничителна междинна линия, аналогична на тази по бул. „ Христо Ботев “, на която почина възрастният мъж. След акуратен оглед Русинова предложи  там да се слагат изкуствени изпъкнали напречни неравности вид „ кабари “ на 5 метра от двете страни преди пътекатаи, като директно начело се постави и специфична настилка за по-добро сцепление на гумите, когато се наложи ненадейно прекъсване на колите.

За заостряне вниманието на водачите ще допринесат също слагането на пътни знаци с по-висок клас светоотразителност, както и такива с искрящо зелен декор на Д 17 – „ Пешеходна пътека “.

За втората тествана „ зебра “ – на ул. „ Гладстон “, до Дома на културата „ Борис Христов “, положена мозаечно със леден пулверизатор пластик, Русинова предложи да се премаркира с новаторски дългогодишен артикул, който подсигурява по-добра видимост за водачите на моторни транспортни средства.

По думите на Тодор Чонов, избрана  след извършената социална поръчка компания обновява хоризонталната маркировка в целия град. До 14 септември би трябвало да бъдат премаркирани всички над 330 пешеходни пътеки край учебни заведения и детски градини.

„ Където е допустимо, ще създадем в допълнение обезопасяване с повдигнати пътеки или изкуствени неравности. Защото когато и светофари, и светещи пътни знаци не дават 100-процентови резултати, се постанова механично да ограничение скоростта на колите, с цел да понижим пътния травматизъм.  Затова търсим препоръките на специалистите – да унифицираме работата по ограниченията за сигурност на придвижването в целия град “, акцентира Чонов.

Диана Русинова приветства напъните на общината да търси новаторски решения за сигурността на придвижването. От Европейския център за транспортни политики следва да внесат в Министерството на районното развиване и благоустройство съответни оферти за осъвременяване на разпоредбите за хоризонтална маркировка и отвесна сигнализация по пътищата, което в Пловдив среща поддръжка.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР