Община Несебър започва дейности реставрация на емблематичната за града вятърна

...
Община Несебър започва дейности реставрация на емблематичната за града вятърна
Коментари Харесай

Реставрират вятърната мелница в Несебър

Община Несебър стартира действия реституция на емблематичната за града вятърна мелница, ситуирана на провлака, който свързва остарялата и новата част на Несебър. Проектът на общината, минал съгласувателни процедури с Министерството на културата, включва консервация, реституция, експониране и акомодация на обекта. Проектът е напълно съгласуван с достоверния образ на постройката, оповестиха от общинския пресцентър.

Мелницата е издигната през 19 век . Принадлежала е на несебърски жители, които са напуснали града след спогодбата Моллов-Кафандарис. През 1929 година е демонтирана и при започване на 70-те години на 20 век е възобновена по достоверни фотоси и мемоари на съвременници.

Проектът на общината включва цялостна замяна на обшивката от дъски, частични ремонтни действия по градивните дървени детайли, замяна на дъсчената облицовка на трискатния покрив.

При откриване на дървената структура на фасадата, след ремонт на дъсчената облицовка, ще бъдат сменени носещите дървени детайли, където е належащо. Запазените ще се почистят и консервират. Прътите на перката, както и целият механизъм, също ще се почистят и консервират, прибавиха от общината.

След края на реставрационните действия мелницата ще бъде отворена за посещаване. Възстановяването на балкона ще даде опция на посетителите да вършат снимки към старинния град. Във вътрешната част на обекта ще се построи мултимедиен център, представящ историята и развиването на града. Предвижда се още постройката да бъде употребена за експониране на непрекъснати и пътуващи изложения.

Община Несебър е създала планове за реставрацията на още няколко от символните за града здания с висока културна и историческа стойност. Това са: църквите " Свети архангели Михаил и Гавраил " и " Христос Пантократор " и вятърната мелница на северния бряг до базиликата " Света Богородица Елеуса ". Проектите са съгласувани с Министерството на културата и ще бъдат финансирани с европейски средства по стратегия " Региони в напредък ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР