Община Мездра, в партньорство с телекомуникационната компания Новател, част от

...
Община Мездра, в партньорство с телекомуникационната компания Новател, част от
Коментари Харесай

Стартира иновативен проект за дигитално управление на битовите отпадъци в гр. Мездра

Община Мездра, в партньорство с телекомуникационната компания " Новател ", част от Deutsche Telekom Group, започва новаторски план за внедряване на умна система за цифрово ръководство на битовите боклуци, особено създадена за българските общини.
 
Системата, която към този момент действа и събира данни от няколко седмици, ще обхване всички съдове в гр. Мездра и ще следи детайлно количеството боклуци в тях. Освен това, тя дава опция за детайлно отчитане на отпадъците от всеки резервоар, компания и институция.
 
Системата за интелигентно сметосъбиране включва три съставния елемент: датчик за премерване на налягането, с който се пресмята какъв брой тежи даден контейнер; информационен модул, който изпраща данните в действително време в облачна система, с цел да се наблюдават и проучват от съответното общинско звено; и подложен върху контейнера идентификатор (RFID таг). Този таг съдържа неповторим код, който автоматизирано разпознава кой е контейнерът и зачислява измереното количество към него и към местоположението му.
 
 Стартира новаторски план за цифрово ръководство на битовите боклуци в гр. Мездра Стартира новаторски план за цифрово ръководство на битовите боклуци в гр. Мездра Източник: Община Мездра
" Община Мездра е образец за това по какъв начин нововъведенията и модерните технологии могат да доведат до действителна смяна ", разяснява по този мотив Павел Найденов, търговски управител в " Новател ". Екипът на общината е измежду водещите в страната, които интензивно търсят и ползват новаторски решения и сме горди, че можем да бъдем част от този развой. Такива партньорства сред общините и бизнеса са основни за постигането на по-устойчиво и дейно ръководство на отпадъците ".
 
Събраните досега данни разкриват местоположения с висока централизация на боклуци, което дава на Община Мездра скъпа информация за оптимизация на графиците и маршрутите на сметосъбиращите машини. Така градът може да реагира бързо и дейно, като приспособява ресурсите си по отношение на настоящите потребности.
 
" С новата система ще можем да знаем тъкмо какъв брой боклуци има във всеки един съд. Това ни разрешава освен да предвиждаме натрупването на боклуци, само че и да усъвършенстваме маршрутите на сметосъбиращите коли в действително време ", посочи Калин Стойчев, шеф на Общинско дружество " Чистота ". С помощта на тази технология ще можем да предоставим по-добри услуги на жителите и по едно и също време с това да опазваме околната среда ".
 
В идващите месеци Община Мездра възнамерява да организира образования за жителите, с цел да ги запознае с новата система и метода й на работа. Очаква се цялостното внедряване на системата да завърши до края на идната година, когато и жителите ще могат да се възползват от всички преимущества, които тя предлага.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР