Община Мездра стартира проект за енергийно обновление на 13 жилищни

...
Община Мездра стартира проект за енергийно обновление на 13 жилищни
Коментари Харесай

Община Мездра стартира проект за саниране на 13 жилищни сгради

Община Мездра започва план за енергийно обновяване на 13 жилищни здания.

Общата стойност на плана е 1 620 202.92 лева, от които 1 377 172.49 лева безплатна финансова помощ от Европейския фонд за районно развиване, а – 243 030.43 лева като национално финансиране, оповестиха от общината. Срокът за осъществяване на плана е 26 месеца до 21 ноември 2018 година

Прилагането на енергоспестяващите ограничения имат за цел да понижат потреблението и разноските за сила, както и излъчванията на парникови и нездравословни газове в атмосферния въздух, което ще усъвършенства качеството на околната среда в града, съобщи инж. Розалина Георгиева, началник на плана при стартирането на СМР.

Проектът планува сложна намеса в 13 многофамилни жилищни здания в град Мездра. В огромната си част те са 2-етажни, 3-етажни и 4-етажни, строени преди повече от 30 години със стоманобетонни плочи и единични тухли. Сградите са отчасти актуализирани със заменена дограма на някои от фасадите или положена изолираност по външната повърхнина. Отоплението им е с самостоятелни газови котли, електричество и печки на дърва, изясни Георгиева. По думите й това замърсява въздуха с фини прахови частици.

За всяка постройка е очакван пакет от 3 енергийноспестяващи ограничения. С използването им ще се понижат топлинните загуби през ограждащите детайли, което ще снижи разноските за отопление и изстудяване приблизително с към 63-65%, акцентира ръководителят на плана. По този метод постройките ще преминат в енергиен клас „ С “ с стабилно ползване на енергийни носители, което от своя страна ще увеличи и качеството на живот на 74 семейства, добави кметът на града.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР