Община Мездра спечели Проект „Център за обществена подкрепа и Дневен

...
Община Мездра спечели Проект „Център за обществена подкрепа и Дневен
Коментари Харесай

Община Мездра разкрива нови социални услуги след спечелен проект за близо 1.8 млн. лева /снимки/

Община Мездра завоюва Проект „ Център за социална поддръжка и Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии в Община Мездра “ по Процедура BG05M9OP001-2.019 „ Продължаваща поддръжка за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги за деца и фамилии - КОМПОНЕНТ 1 “ на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 г, оповестиха от управата.
Проектът е на общата стойност 1 783 092.68 лева, от които 1 515 628.78 лева европейско финансиране и 267 463.90 лева национално съфинансиране, а срокът за неговото осъществяване - 30 месеца.
Основна цел на плана е обезпечаване на поддръжка за продължение на процеса по деинституционализация посредством осъществяване на модели за качествена различна грижа за деца, настанени в институции, включително за деца с увреждания и деца с нужда от непрекъсната здравна грижа, гарантираща им живот в фамилна среда и еднакъв достъп до услуги за обществено включване на територията на община Мездра. Създаване и даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги в общността, учредени на потребностите на всяко дете.
С плана се цели да се обезпечи на децата с увреждания и на техните фамилии право и достъп до качествена грижа и обществени услуги в общността съгласно самостоятелните им потребности. Новите обществени услуги изцяло подхождат на условията, заложени в Насоките за кандидатстване и в Националната тактика „ Визия за деинституционализация на децата в Република България “.
Чрез реализирането на плана Община Мездра ще разкрие две нови обществени услуги:
1. Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии. Той ще дава комплекс от действия и грижа в общността за децата с увреждания, с които ще се обезпечат условия за тяхното обслужване денем, отговарящо на потребностите им. Ползването на обществената услуга ще даде опция на родителите на деца с увреждания да се включат интензивно в публичния живот, да се осъществят професионално, а по този начин също да получат професионална поддръжка и помощ в грижата за техните деца.
Дневният център ще бъде с потенциал 30 места за целодневна и почасова грижи за деца с увреждания до 18-годишна възраст и 60 консултативни услуги.
2. Център за социална поддръжка (ЦОП). Той ще дава комплекс от обществени услуги, предопределени за деца и фамилии, за попречване на изоставянето на децата и настаняването им в профилирани институции, предварителна защита на насилието и отпадане от учебно заведение, деинституционализация и реинтеграция на деца, образование в умения за независим живот и обществена интеграция на деца от институции, консултиране и поддръжка на фамилии в риск, оценяване, образование и поддръжка на приемни родители и осиновители, консултиране и поддръжка на деца с поведенчески проблеми и прояви.
ЦОП-ът ще бъде с потенциал 100 консултативни случая, като в него ще се обезпечават услуги и за незабавен банкет на деца или деца и родител/лица, които поставят грижи за детето при положение на спешна обстановка - 4 места за незабавно настаняване.
В двете обществени услуги ще се бъде осъществен асортимент и назначен дипломиран личен състав и експерти за застраховане качественото даване на обществените услуги:
- в Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии - 12 чиновници: началник - 0,5 бр., обществен служащ - 1 бр., здравна сестра - 1 бр., специфичен възпитател - 1 бр., рехабилитатор - 1 бр., психолог - 0.5 бр., логопед - 0.5 бр., педагог - 2 бр., детегледач - 2 бр., готвач/помощник-готвач - 0.5 бр., хигиенист - 1 бр., касиер/домакин - 0.5 бр. и служащ по поддръжката/шофьор - 0.5 бр.
- в Център за социална поддръжка - 20 чиновници: началник - 0.5 бр. обществен служащ - 4 бр., психолог - 3 бр., възпитател - 3 бр., арттерапевт - 1 бр., логопед - 1 бр., обществен помощник - 4.5 бр., здравна сестра - 1 бр., хигиенист - 1 бр., касиер/домакин - 0.5 бр., служащ по поддръжката/ водач - 0.5 бр.
В Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии ще се правят следните действия:
- Рехабилитация и физиотерапия на потребителите;
- Психологична намеса (фамилна и самостоятелна психотерапия);
- Логопедични занимания;
- Педагогическа поддръжка за образование и обучение;
- Свободни действия - арттерапия, занимателни игри и други;
- Работа с родители - образуване и осъществяване на групови срещи с родители и даване на консултантски услуги;
- Сензорна терапия/психо-сензорна терапия;
- Осъществяване на персонални контакти и придобиване на обществени умения в другарска конюнктура, безвредна и приятна среда;
- Предоставяне на храна;
- Предоставяне на профилиран транспорт.
В Център за социална поддръжка ще се оказва психическа поддръжка и консултиране на деца за:
- възобновяване и възстановяване на връзките им със фамилията, развиване на умения за живот, справяне с експанзия, мъчно държание, възстановяване на взаимоотношенията с връстници, педагогическа поддръжка на деца, които срещат компликации в учебно заведение, поддръжка на фамилията,
- информиране и консултиране на родителите за: обезпечаване на безвредна и сигурна среда за детето, повишение на уменията им за полагане на положителни грижи за детето, попречване на риск от принуждение, правене и подаване на разнообразни документи в локални и държавни институции, търсене и намиране на работа,
- приемане на здравни услуги - избор на персонален доктор, профилактични прегледи, нужда от лекуване в болница, опциите за прилагане на други услуги, както и обезпечаване на незабавен банкет на деца или деца и родител/лица, които поставят грижи за детето при положение на спешна обстановка - 4 места за незабавно настаняване.
По плана ще бъде закупено ново профилирано транспортно средство, приспособено за хора с увреждания - автомобил за 6 пасажери, лидер и 2 места за инвалидни колички.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР