Община Мездра осигури 1 727 907 лв. за изграждане на

...
Община Мездра осигури 1 727 907 лв. за изграждане на
Коментари Харесай

Община Мездра осигури над 1,7 млн. лв. за изграждане на нов довеждащ водопровод до селата Горна и Долна Кремена

Община Мездра обезпечи 1 727 907 лева за създаване на нов довеждащ тръбопровод в трасето на действителен тръбопровод от каптаж " Пещта " в землището на с. Кален до с. Горна Кремена и с. Долна Кремена. Средствата за реализирането на този обект от линейната техническа ВиК-а инфраструктура на общината ще бъдат отпуснати от Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) в границите на бюджета на министерството за 2022 година
 
С Решение №711 от 30 септември 2022 година Министерският съвет утвърди Списък на капиталови планове на общините по цели и направления/обекти за целево финансиране. Съгласно държавното решение, Министерство на регионалното развитие ще финансира с 406 374 769 лева от бюджета си за 2022 година 234 капиталови планове на общини в Република България, свързани с ремонт на общински пътища, улична мрежа и ВиК-а инфраструктура.  
 
Одобрените обекти са препоръчани от Националното съдружие на общините в Република България. Избрани са тези, които имат планова подготвеност, позволения за градеж и са посочени от съответната локална администрация като предпочитани. Условието е Министерство на регионалното развитие да финансира 50% от цената им, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни елементи - първото заплащане ще е до 10 работни дни след сключване на съглашение сред министъра на районното развиване и благоустройството и кметовете на общините за финансиране на плановете, а второто - през м. декември 2022 година
 
Проектът на Община Мездра планува създаване на нов тръбопровод от каптаж " Пещта " до Напорен контейнер с. Горна Кремена 120 мЗ, довеждащ тръбопровод от НР120 мЗ до Напорен контейнер 180 мЗ с. Долна Кремена и довеждащ тръбопровод от НР180 мЗ до новоизпълнен по различен план тръбопровод по ул. " Гаврил Генов " в с. Долна Кремена.
 
Не се планува замяна, реорганизация и рехабилитация на напорните резервоари, хлораторни станции и оборудването в тях. На изхода от каптаж " Пещта ", на входа на НР120 мЗ и на изхода от НР180 мЗ ще бъдат построени нови основни водомерни шахти, които ще се оборудват с нужните сензори и информацията ще се предава на системата SCADA на " ВиК " ООД - Враца.
 
При осъществяването на плана ще бъде непокътната съществуващата скица на водопровода - водовземане от каптаж " Пещта " и превозване на водата гравитачно до напорен контейнер за с. Горна Кремена. От НР120 мЗ се планува създаване на тръбопровод по съществуващо трасе до HP 180 мЗ Долна Кремена. Предвижда се също създаване на довеждащ тръбопровод до с. Долна Кремена. За с. Долна Кремена е реализиран  план по Подмярка 7.2 на Програма за развиване на селските региони 2014-2020 година за замяна на част от водопроводната мрежа на селото. Довеждащият тръбопровод по сегашния план ще се свърже с сменения тръбопровод на ул. " Гаврил Генов ".
 
В сектора, който минава под републикански път III-103 Мездра - Роман при км 6+600 и под дере, водопроводът ще бъде положен по безизкопен прийом. Обща дължина на трасето за създаване на довеждащия тръбопровод е 7016 м.
 
С осъществяването на този план община Мездра цели да реши казуса с дефицита на питейна вода за селата Горна и Долна Кремена, изключително през летните месеци. Освен това, посредством новоизградения тръбопровод ще бъдат лимитирани загубите на питейна вода по съществуващия тръбопровод и ще отпадне нуждата от търсене на аварийни водоизточници за двете обитаеми места.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР