Община Марица е наела частни охранители да пазят ромската махала

...
Община Марица е наела частни охранители да пазят ромската махала
Коментари Харесай

След палежите: Кметът на Войводиново нае частни гардове...

Община „ Марица ” е наела частни охранители да пазят ромската махала във Войводиново. Това е станало малко откакто на 8 юни и няколко дни по-късно пламнали две къщи в гетото на селото. По случая се води следствие, но една от версиите е за тенденциозен палеж, защото къщите са необитаеми.

Огънят е бил видян на 8 юни сутринта, когато в селото се е провеждал локалния събор. На място са били изпратени няколко екипа на пожарната. Стихията е изпепелил покрива на една от къщите.

„ След случилото се общината заплаща за защита на махалата. Целта е да не се позволен нови палежи ”, разяснява Димитър Тосев, кмет на Войводиново. Той отхвърли повече детайлности по случая, като изясни, че се води следствие.

Тосев изясни, че махалата е безусловно безлюдна, в нея няма завърнали се роми. Междувременно стана ясно, че част от делата към момента текат в Административен съд в Пловдив, други се апелират във Върховен.

„ Хората са с настройката за нови митинги, в случай че ромите се върнат ”, разяснява Тосев пред „ Марица ”. Той изясни, че някогашни жители на махалата го потърсили, когато Червеният кръст раздавал в селото хранителни артикули на нуждаещи се фамилии.

На Йордановден двамата братя Асен и Борис Пакетови пребиха грубо командоса Валентин Димов поради забележка на пътя. 33-годишният мъж оцеля по знамение след побоя. В негова отбрана се подвигна цялото село. То изиска изселване на ромите и съборянето на противозаконните постройки в махалата. След оглед на комисия 15 къщи бяха оповестени за рискови, няколко от тях рухнаха, откакто в махалата влязоха багери. Собствениците на останалите постройки обаче апелират заповедта на кмета, с която те не могат да ги населяват.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР