Община Елена спечели проект Култура във вечността“ по Програмата за

...
Община Елена спечели проект Култура във вечността“ по Програмата за
Коментари Харесай

Възстановяват изгоряло училище в Елена

Община Елена завоюва план „ Култура във вечността “ по Програмата за трансгранично съдействие „ Румъния-България “ 2014-2020 година Проектът е взаимен с румънската община Меджидия, окръг Констанца, утвърден е за финансиране и в края на месец май следва подписването на взаимния контракт в Елена.

Със заложените в плана действия се цели възобновяване на остарялото изгоряло учебно заведение и превръщането му в художествена изложба с информативен център. Стойността на плановото предложение е 1 383 145 евро, от които 1 199 667 евро от Европейския фонд за районно развиване, и 1 383 478 евро национално финансиране. Приносът на бенефициентите е в границите на 2% от общата стойност на предлагането. Дейностите, които община Елена, водеща по плана, е планувала са за 962 330 евро, като личният й принос е в размер 19 246 евро. С решение на Общинския съвет е обезпечено личното присъединяване на общината със средства от бюджета, също и устойчивостта на плана за пет години.

Старото класно учебно заведение в Елена, за което генерации еленчани пазят скъпи мемоари, е издигнато през 1874 година от тревненския занаятчия Уста Генчо Кънчев. Три години по-късно, по време на освободителните боеве край града, е опожарено. Повторното му възобновяване става през 1880 година от същия занаятчия. Пожар изпепелява учебното заведение още веднъж през 1985 година и от постройката остават единствено основите и част от зидарията.

Опити да се възвърне остарялото учебно заведение общината прави през 2009 година с план по Програмата за развиване на селските региони, а по Програмата за трансгранично съдействие предлагането е утвърдено след наново кандидатстване. Сегашният план планува възобновяване на постройката в предходния й тип. В полуприземния етаж ще бъдат построени съвременни депа и хранилища за предпазване на скъпия фонд от картини и икони на Музея на Възраждането. Предвиждат се още реставрационни пространства, хранилища, санитарни възли за гости и личен състав. На първия етаж ще се обитава информативен център и изложба, а на втория – изложба. Ще бъдат реновирани прилежащите пространства, а спортната площадка ще бъде превърната в многофункционално пространство за културни, всеобщи и спортни събития. Освен строителството са включени действия за културен продан сред сътрудниците, съзнателни пленери, правене на рекламни материали и азбучник за разпространение на двата града.
Срокът за осъществяване на плана е три години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР