Община Девня е с най-големи преки чуждестранни инвестиции на глава

...
Община Девня е с най-големи преки чуждестранни инвестиции на глава
Коментари Харесай

Общиня Девня е №1 по чужди инвестиции - над 92 000 евро на глава от населението

Община Девня е с най-големи директни задгранични вложения на глава от популацията с 92,3 хиляди еврo. На второ и трето място са Гълъбово и Пирдоп надлежно с 57,5 хиляди и 45,6 хиляди евро на човек, демонстрират данните от проучване на Института за пазарна стопанска система /ИПИ/. 

" Водачи по този индикатор са дребни общини със мощна промишленост, огромните стопански центрове и някои туристически общини ", написа икономистът Петър Ганев.

Сред водачите са най-вероятно и общини като Челопеч и Панагюрище, които са свързани с печелившата рудодобивна промишленост, само че за тях данните са конфиденциални. Столична община и община Бургас са единствените регионални центрове в топ 10 със надлежно 9,3 хиляди и 8,2 хиляди евро на човек.

" Общини в периферията на огромните центрове – като Елин Пелин, Божурище и Костинброд, към столицата, както и община Марица до Пловдив, също са в топ 15. От туристическите общини доста напред се класират Каварна, Созопол и Несебър. В последните две е изключително очевидно, че директните задгранични вложения са най-вече в туризма и недвижимите парцели ", отбелязва в проучването си Петър Ганев.

Развитието на българската стопанска система в последните 20-30 години е в огромна степен подвластно от притока на задгранични капитали.

Половината от директните задгранични вложения са в Столична община – 12,4 милиарда евро, като са разпръснати по разнообразни браншове – превоз, търговия, недвижими парцели и така нататък Около 2 милиарда евро или близо 16% от ПЧИ в столицата са в промишлеността. По общ размер на ПЧИ другите центрове са надалеч обратно, като Пловдив, Варна и Бургас са в границите на 1-2 милиарда евро. Различният профил на общините е забележим в разбивката на вложенията. Големите общини по морето притеглят капитали в разнообразни браншове, до момента в който в Пловдив да вземем за пример са преобладаващо в промишлеността. В периферията им обаче – да вземем за пример в община Марица до Пловдив или община Девня до Варна, вложенията са солидни и съвсем напълно (над 80%) в промишлеността.

Картата на непознатите вложения на човек ясно демонстрира и разликата по оста север-юг. Общините наоколо до река Дунав, изключително на запад, се открояват с неналичието на непознати капитали, се споделя в разбора на Петър Ганев за ИПИ, представен от БГНЕС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР