Община Чирпан бе отличена от Управляващия орган на Програма Развитие

...
Община Чирпан бе отличена от Управляващия орган на Програма Развитие
Коментари Харесай

Кметът Крачолов: Община Чирпан получи грамота за най-бърз старт на мерки по новия програмен период 2021-2027

Община Чирпан бе отличена от Управляващия орган на Програма „ Развитие на човешките запаси “ за най-бърз старт на ограничения по новия програмен интервал 2021-2027 година

Грамотата бе връчена от зам.-министъра на труда и обществената политика Наталия Ефремова на публична гала в София. Признанието е знак за  високата оценка на досегашното осъществяване на обществената мярка по план от 2019г. Община Чирпан бе първата  община, която подписа контракт за осъществяване на план по мярката „ Грижа в дома “, която се финансира по ПРЧР 2021-2027.

„ Гордеем се, че Програма „ Развитие на човешките запаси “ е първата утвърдена от Европейска комисия стратегия в България. Предоставянето на услуги в домашна среда е национална политика. Осигуряването на услуги в дома са значими, тъй като няма нищо по-добро от това хората да живеят в домовете си и да получават нужните услуги точно там “, съобщи заместник-министър Ефремова.

„ Това за нас е доста значим план, тъй като обслужва 120 възрастни поданици на общината в неспособност за самообслужване и хора с увреждания, които чакат  да получат услуги в домашна среда. Тази обществена услуга е продължение на добре известната мярка „ Патронажна грижа “, която ние  започнахме още в далечната 2007г. с евросредства от първия програмен интервал. Сега финализирахме последния план, стартирал през 2019г. за  61 индивида, само че заради положителното ръководство обществените работници  обслужиха още толкоз “, сподели кметът. Той благодари на общинския  екип, създал европейския план и на екипа, обгрижващ нуждаещите се. По думите му актуалният проект  продължава със 120 лица, а със средствата ще бъдат увеличени възнагражденията на обслужващите здравно-социалните грижи на хората.  Възрастните от чирпанско са доста удовлетворени от специфичните услуги, това сочат анкетите на МТСП.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за община Чирпан е 647 264, 40 лв. и  е със период за осъществяване 13 месеца. За да се направи равномерен преход на услугата, проектът стартира изпълнението си на 1 ноември т.г., като задачата е потребителите да не изпитат никакви терзания от приключването на единия план и началото на новия. „ Сигурен съм, че ще включим  повече от заложения брой консуматори, а увеличената финансова прехрана на услугата ще разреши почтено възнаграждение труда на лицата, които обгрижват извънредно нуждаещите се и хората в риск от изолираност. Проектът е предпочитан за малките села, в които е ясно изразена наклонността от застаряване на населението и наличието на мобилна обществена услуга, която да обхване нуждаещите се “, акцентира кметът. Той се надява след приключването на този проект да се откри метод услугата да продължи и хората да не останат без поддръжка при започване на зимния сезон през декември 2023 година. „ Най-доброто би било услугата да стане държавно делегирана активност “, акцентира кметът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР