Община Бургас ще осигури собствен принос по проект: “Реформиране на

...
Община Бургас ще осигури собствен принос по проект: “Реформиране на
Коментари Харесай

Сумата за строителство на дом за стари хора в Бургас предизвика над час дебат в Общински съвет

Община Бургас ще обезпечи личен принос по план: “Реформиране на Дом за остарели хора „ Цвета и Анка Върбанови “ .

Това реши Общински съвет-Бургас с 38 гласа „ за “ от общо 44 дали своят вот . Съветниците от „ Възраждане “ и „ Средна европейска класа “ гласоподаваха с ‘въздържал се “, защото показаха терзания по отношение на плануванаъа сума от близо 8 млн. лв.. Съфинансирането от Община Бургас ще е в размер на 3,3 млн. лв.

Дебатите по точката продължиха повече от час, като се изрекоха съветници от съвсем всички групи, както и представители на Община Бургас. 

Александър Койчев от „ Възраждане “ и през днешния ден изрази подозрения по отношение на сумата и съобщи, че не е срещу построяването на дома за остарели хора, а срещу безпричинно пилеене на запас. По думите му строителството с първокласни материали не би трябвало да бъде над 4 млн. лв. . Той даде образец и с публичната поръчка за строителството на филиала на учебно заведение „ Александър Георгиев Коджакафалията “ в квартал „ Крайморие “.

Неговият съпиартиец Мариян Иванов добави, че упорства да научи защо ще бъдат изразходвани тези средства и за задачата нужните документи , което не е било направено в предходните седмици. 

Подобно мнение изрази и Иван Иванов от „ Средна европейска класа “, който също съобщи, че сумата съгласно него е прекомерно висока. 

„ Тук в залата има задоволително хора, които се занимават със строителство и мога да създадат препоръка. Направихме си труда да отидем до един сходен обществен дом в Лъка за 60 индивида през 2022 година за 1,6 млн. Дори и двойно да са се покачили цените, повече от 4-5 млн, няма по какъв начин да коства този дом. Така завършена докладната с тези разноски няма да я подкрепим “. 

Той направи и сметка, съгласно която излиза, че на в дома в действителност бъдат настанени 33 души , това значи по 250 000 лв. на човек

„ Ако администрацията по време на комисии ни беше убедила, че всеки един лев ще отиде по предопределение, щяхме да подкрепим докладната “.

Отношение по тематиката взе ръководителят на Общински съвет-Бургас Михаил Хаджиянев, който напомни, че през 2018 година се вкарва план за обществени услуги , който вкарва най-високи вероятни за стандарти на домовете за остарели хора.

„ В неговия параграф 35 се оповестява, че всички съществуващи домове ще би трябвало да се отстранен, а тези които остават на националната карта до началото на януари 2025 година би трябвало да се реформират по най-високите вероятни стандарти, които можете да видите в наредбата за обществени услуги които e 60 страници и 40 критерия и стандарти “

Той добави, че в дома ще бъдат предоставени условия, като единични или двойни стаи , приятна среда, оборудвана с всички нужни мебели, зала за арт и трудова терапия, зона за релакс, ъгъл за четене, административни пространства, места за разходки . По думите му сумата демонстрира оптималните вероятни стойности, а този план ще бъде показан по закона за публичните и поръчки и ще мине открита процедура.

Темата разяснява и основният проектант на Община Бургас Тихомир Райчев , който обърна особено внимание на сравнението на плана с този в квартал „ Крайморие “, като съобщи, че няма по какъв начин да се прави параленост на строителство на две разнообразни места поради хидроложките и геоложките условия. Той напомни, че всеки един кандидат-строител, ще подаде цената, която е действителна за осъществяването на градежа. 

Заместник-кметът по обучение, опазване на здравето, обществени действия и юношески политики Михаил Ненов съобщи, че планът за дома за възрастни хора се оскъпява в допълнение, защото би трябвало да предложи условия за 24-часов престой и включва  скъпоструващо здравно съоръжение, условия за непрекъснати медицински грижи, рехабилитация и други. 

Дебатите завършиха с изявление на кмета Димитър Николов , който съобщи, че няма да разреши този план да бъде провален поради внушения.

„ Не желая това отношение към възрастните хора да се мери с цена на квадратен метър и цена на парче. На тези хора изискуем обич и отношение. Цената ще бъде такава, каквото се заявява при завършването на обекта. Но поради ограничаване на финансирането, планът може да бъде провален и мога да дам доста такива образци, които след това излязоха по-скъпо на Община Бургас “. 

В последна сметка докладната бележка бе подкрепена от 38 общински съветници

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР