Община Бургас пуска покани с ред и място, които да

...
Община Бургас пуска покани с ред и място, които да
Коментари Харесай

Вземете безплатния си пропуск за премиерата на филма „Ваклуш“ на 7 юни в Бургас

Община Бургас пуска предложения с ред и място, които да улеснят всички, които желаят да участват на премиерата на кино лентата „ Ваклуш “ в Културен дом НХК. Безплатните пропуски може да се вземат от касата на НХК, като ще бъдат давани до привършване на количеството им , тъй като са съобразени с потенциала на залата.

Филмът „ Ваклуш “, въодушевен от 100-годишнината от рождението на Учителя на мъдростта Ваклуш Толев , ще има своята специфична премиера в Бургас от 19:00 часа на 7 юни. Гостите на прожекцията ще се срещнат с режисьора Николай Василев , който ще опише за забавните си диалози с духовния лидер. Филмът е сниман в интервала 1994-2022 година и съдържа непоказвани архивни фрагменти.

„ Само преди 10 години един великан на духа напусна този свят. Ваклуш – мъдрецът. Аватарът. Мъжът, който опозна страданието на пандизите и трудовите лагери, само че не разреши то да хвърли сянка върху любящото му сърце. Той излезе оттова мощен и умен. Просветлен. За да ни покаже на дело, че всеки е господ в развиване и всички сме събожници “, споделя Василев, който е впечатлен от духовния преподавател още като студент . От тези години са и първите фрагменти във кино лентата.

Василев снима този филм в продължение на 28 години . Сред обстоятелствата, които показва филмът за Ваклуш, е и този, че по време на комунистическия режим той е минал през всички лагери в страната и е наказан на гибел, само че оцелява .

„ Проблемът не е в демокрацията, а в свободата. А свободата не е въпрос на измерение, а на търпимост! “, споделя Ваклуш Толев.

Във кино лентата вземат участие Петър Стоянов – президент на България в интервала 1997-2002 година, доктор Илко Семерджиев – министър на опазването на здравето в интервала 1999-2001 година, проф. доктор Мария Славова – правист и учител в СУ „ Св. Кл. Охридски “, Огнян Минчев – политолог и лекар на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доцент доктор Иван Бъчваров – физик и учител в СУ „ Св. Кл. Охридски “, доцент доктор Кирил Коликов – математик и учител в ПУ „ Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – публицист и други

Толев е богослов по обучение, преподавател и създател на голям брой писания с религиозно-философска и културно-историческа тема. Преминал през затвори и лагери на комунизма , той твърди, че страданието не съществува, то е развиване . След измененията в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийския университет. Там в лекциите си по историята на духовното познание постоянно припомня за надписа на делфийския храм „ Познай себе си и ще познаеш боговете и света “ . Той самият претърпява това знание и формулира свое обучение, което назовава „ Път на Мъдростта “.

Василев е сценарист и режисьор, извънредно деен в намиране на вълнуващи герои и сюжети . За кино лентата му „ Приказки “ е почетен през 2010 година с премията „ Jameson “ на „ София филм фест “ за най-хубав български късометражен филм. В креативната му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат разказани като вдъхновяващи: „ Добрият самарянин “, „ Пътят към Тива “, „ Високо “, „ Добрият Ад “, „ Резервни крила “, „ Осенение “ и други

През 2019 година филмът му „ Формулата на Тео “, отдаден на известния преподавател по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев , се трансформира в предсказание, което пълнеше киносалоните освен в България, само че и отвън границите й. През 2021 година Николай Василев показа „ Да бъдеш Майстора “ – трогателен портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя финален филм „ Гладиатор “ отдаден на двукратния олимпийски първенец Боян Радев.

На 7 януари се навършиха 100 години от рождението на Толев или както го назовават – „ Учителя на мъдростта “. Малко преди този момент режисьорът Василев завърши своя 28-годишен труд по кино лентата „ Ваклуш “ , отдаден на вековния празник на Просветителя. Документалната лента е роман за житейския път и концепциите на една от най-енигматичните персони у нас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР