Община Бургас продължава да обновява образователната инфраструктура и да осигурява

...
Община Бургас продължава да обновява образователната инфраструктура и да осигурява
Коментари Харесай

Бургас посреща първия учебен ден с обновени училища и детски градини

Община Бургас продължава да обновява просветителната инфраструктура и да обезпечава все по-добри условия за образование и образование на децата. Част от този развой е реализирането на план " Подобряване качеството на образованието посредством модернизиране на просветителната инфраструктура в град Бургас- І стадий ", финансиран със средства по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 -2020 година, заяви на конференция през днешния ден зам.-кметът Йорданка Ананиева.

Чрез изпълнените действия по плана бяха изцяло актуализирани прилежащи терени и дворни пространства на 4 учебни заведения: СУ " Св. св. Кирил и Методий ", ОУ " Елин Пелин ", СУ " Петко Росен ", ОУ " Братя Миладинови ". Изградени са 10 комбинирани спортни площадки за хандбал и мини футбол,  9 баскетболни стадиони, 5 площадки за фитнес на отрито, 3 лекоатлетически писти със зони за дълъг скок, 3 детски площадки за образование по сигурност на придвижването, зони за тенис и тенис на маса, арт сцена навън и зони за отмора за деца и родители.

Като част от плана бе основано и новото ОУ " Ал. Г. Коджакафалията " - след изцяло преустрояване и огромен ремонт на постройката на някогашния пансион ДДЛРГ " Ал. Г. Коджакафалията ". Над 400 деца посещават модерното учебно заведение, в което се ползват новаторски и модерни способи на образование. Неговото дворно пространство предлага цялостен комплекс от благоприятни условия за просветителни, обучителни и спортни действия.

Проектът спомогна за създаване и на нов корпус към съществуващата ЦДГ " Чайка ", предопределен за три култивиран и една яслена група. В тях са основани условия за грижа и образование на 104 деца. Сградата разполага със закрит плувен басейн. В дворното пространство са обособени детски площадки и зони за игра навън.

В резултат от осъществяването на плана Бургас се снабди и с едно ново украшение - детска градина " Пинокио ", която се намира в областен център " Меден рудник ". Тя е единствената по рода си обществена постройка, която има клас А за енергийна ползване. Детското заведение е с потенциал за предучилищно образование на 132 деца.

Община Бургас извърши реорганизация и преустрояване на остарялата баня в двора на ОУ " Л. Каравелов ". Сега там се обитава образователен център " Академия Европа ", предопределен за извънкласни действия.

Друг обект, освежен с европейски средства, е филиалът на ЦДГ 2 " Ханс Кристиян Андерсен " в комплекс " Лазур ". На постройката е осъществен повсеместен ремонт, въведени са ограничения за енергийна успеваемост. Обновеният филиал е с потенциал за 120 деца.

За потребностите на ОУ " Ал. Г. Коджакафалията ", ДГ " Пинокио " и ЦДГ 2 " Ханс Кристиян Андерсен " е обезпечено модерно и съобразено с потребностите на просветителните заведения кабинетно обзавеждане и компютърно съоръжение.

Преки ползватели на обновената и осъвременена инфраструктура, попадаща в обсега на плана, са 9609 деца и възпитаници, 700 души педагогичен личен състав и 196 чиновници.

С осъществяване на сегашния план Община Бургас ползва настоящите национални политики в областта на образованието, повишението на енергийната успеваемост и запазване на околната среда.

В момента по различен план в региона на просветителната инфраструктура се построява нова постройка за професионалната гимназия по автотранспорт, физкултурен салон за Търговска гимназия и разнообразни усъвършенствания във всички други професионални гимназии на Бургас, които са общо шест.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР