Община Бургас да създаде нова специализирана социална услуга Асистентска подкрепа.

...
Община Бургас да създаде нова специализирана социална услуга Асистентска подкрепа.
Коментари Харесай

Димитър Николов инициира създаването на нова социална услуга в община Бургас

Община Бургас да сътвори нова профилирана обществена услуга " Асистентска поддръжка ". Това предлага кметът Димитър Николов на локалния парламент, който ще прегледа докладната бележка на първото си съвещание за 2021 година
Новата услуга ще бъде ориентирана към лица в надтрудоспособна възраст с неспособност за самообслужване и хора с трайни увреждания, които не получават помощ и грижа в домашна среда. Капацитетът на услугата ще бъде до 355 консуматори, а за обслужването им ще се грижат 120 асистенти.
Специализираната обществена услуга включва поддръжка от помощник за самообслужване, придвижване и напредване, смяна и поддържане на позицията на тялото, осъществяване на ежедневни и домашен действия.
Асистентската поддръжка се дава на:
- лица в надтрудоспособна възраст в неспособност за самообслужване, които нямат избрана по съответния ред степен на понижена работоспособност;
- деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с избрана непозната помощ, които не употребяват асистентска поддръжка, помощ за обезпечаване на асистентска поддръжка или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на различен закон.
Предоставянето на тази поддръжка би трябвало да се провежда посредством сложно даване на другите типове обществени услуги в домашна среда.
Затова в докладната бележка кметът предлага за понижаване на административната тежест и сложно даване на разнообразни обществени услуги в домашна среда, да не се разкрива ново звено на услугата " Асистентска поддръжка ", а активността да се разпореди на Домашен обществен патронаж - Бургас.
Създаването на новата услуга стана допустимо откакто през 2020 година влезе в действие Закона за обществените услуги и Правилника за използването му, които обрисуват водещата роля на общините за осъществяване на държавната политика в обществената сфера, се споделя още в докладната бележка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР