Община Благоевград засилва видеонаблюдението в града с цел да се

...
Община Благоевград засилва видеонаблюдението в града с цел да се
Коментари Харесай

Община Благоевград засилва видеонаблюдението в града с цел да се ограничат вандалските прояви

Община Благоевград ускорява видеонаблюдението в града за да се лимитират вандалските прояви. През миналите месеци редица публични обекти бяха обект на вандализъм, а в опит да се ограничи повреждането на общинско имущество се набелязват невралгичните точки, където ще бъде построено в допълнение или засилено видеонаблюдението.

Вандалските прояви въздействат върху цялото общество, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на Благоевград Илко Стоянов. Макар че материалните вреди от целеустремено увреждане на общинско имущество не са дребни, то вредите върху обществото са по-значими, уточни той.

Сред най-фрапиращите случаи от началото на годината Стоянов дефинира похищенията върху фонтаните в града. Само за няколко седмици в града бяха ремонтирани и още веднъж заработиха три фонтана, които от близо 20 години не действаха. Само дни откакто два от тях към този момент радваха поданици и посетители на града, те станаха обект на вандализъм.

Замисляме се дали вандалските прояви не са в действителност целенасочени, с концепцията да се поврежда всичко съградено, разяснява кметът на Благоевград. За миналите месеци в града са сложени нови пейки, ремонтирани са и остарели, основани са цветни острови в целия град, на доста места е ремонтирано уличното осветяване, както и градски чешми и шадравани. Почти няма обект, обаче, който да не развален съзнателно, сочат данни на община Благоевград, предоставени на Българска телеграфна агенция.

Сред повреденото общинско имущество е огледало за видимост на една от улиците в града, лампи за улично осветяване, новозасадени цветя, счупени чешми, както и лампи за улично осветяване.

Сред най-фрапиращите случаи е стрелбата по патици в парк „ Бачиново “ през март тази година, когато с въздушна пушка незнаен причинител умъртви 17 от пернатите жители на езерото в парка в дребните часове на нощта. Преди месеци беше строшен и асансьор за инвалиди, който свързва двете равнища на централния площад „ Георги Измирлиев – Македончето “, а през май изсипаха препарат за съдове във фонтаните пред постройката на общинската администрация, заради което имаше заплаха да се повредят филтрите и помпите на оборудванията.

Няколко пъти целеустремено беше прекъсвано осветлението тук-там в кв. „ Струмско “ и по ул. „ Трети март “ в града, а единствено преди дни по алеята към парк „ Бачиново “ бяха изкоренени 13 дръвчета, които таман бяха хванали корени, уточни кметът на Благоевград.

„ Да отидеш и да счупиш дръвче изисква големи старания, значи, че съзнателно се прави. Това не е да се спънеш, да го бутнеш, просто са изпочупени 13 дръвчета. Говорим, че да посадиш дърво е да създадеш живот, а в действителност някой отива да счупи, да унищожи живот. “, разяснява Илко Стоянов.

Хората подават сигнали, само че вандалските прояви постоянно се правят под прикритието на нощта, добави кметът на Благоевград. Жители на града се обаждат на дежурните денонощни телефони нормално на другия ден, когато виждат осъществения вандализъм.

За реда в града следи и звено „ Инспекторат “ към общинската администрация. Един от последните сигнали, на които се отзовават, е за използвали алкохол младежи, които са унищожили една от лампите край езерото в крайградския парк.

„ Това, което може да направи звено „ Инспекторат “, е да откри причинителите и да повика полиция, няма повече пълномощия от това “, означи Илко Стоянов. В звеното работят 20 индивида, които дежурят непрекъснато, само че не могат да обзет целия град.

„ Отправили сме апел за взаимни наряди с полицейски чиновници и се надяваме, че това ще се случи “, сподели още кметът на Благоевград.

Готов е и отчет за невралгичните точки в града. Това са места, където най-често общинско имущество става обект на вандализъм. Там ще бъде засилено видеонаблюдението, което в общината е непрекъснато, а чиновници във всеки един миг наблюдават на екрани, ситуирани в постройката на общината това, което предават камерите в действително време.

Засилването на видеонаблюдението включва възстановяване на софтуера и закупуване на спомагателни камери. Ефектът от този вид наблюдаване към този момент е потвърден във времето и въпреки, че не може да предотврати закононарушение, то може да помогне за разкриването, уточни Стоянов. Именно посредством камерите на общината преди година беше открит причинителят на палежа на емблематичната постройка „ Купола “, уточни кметът на Благоевград.

За задачата обаче ще бъдат отделени още веднъж средства от бюджета на общината, акцентира Илко Стоянов. Вандализмът от една страна унищожава основаното от общината и от общинското дружество „ Благоевград строй ремонт “, само че въпреки това изисква спомагателни средства от общинския бюджет и за предварителна защита и откриване на тези прояви, което от своя страна значи, че средствата се вземат от други пера, добави кметът.

Общинското управление за следващ път моли обществото да насочи вниманието си към запазване на общото имущество, което се построява със средства от налозите, платени от жителите на общината и чиято цел е да се употребява от всички благоевградчани и гостите на града.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР