Община Благоевград се отказва от проекта за изграждане на втори

...
Община Благоевград се отказва от проекта за изграждане на втори
Коментари Харесай

Благоевград няма да създава втори приют за бездомни животни

Община Благоевград се отхвърля от плана за създаване на втори подслон за безстопанствени животни.

Причината е, че има от ден на ден донори, а и осиновители. Само за три месеца от Приюта за бездомни животни са осиновени 17 кучета, сподели кметът на Благоевград Методи Байкушев. 

Информацията, че общинското управление планува да пренасочи средствата за втори подслон кметът разгласи на изключителна сесия на Общински съвет при показване на бюджета на общината за 2024 година

Средствата за създаване на приюта, които са в размер на към 2,5 млн. лв., са част от целевите средства от държавния бюджет, които общината получава за инфраструктурни планове. Пред общинските съветници Методи Байкушев сподели, че ще се търси смяна на предназначението им при актуализацията на държавния бюджет. 

За Българска телеграфна агенция кметът разяснява, че единствено за три месеца са осиновени 17 кучета, интензивно върви и процесът по кастрация. " Нашата концепция е да насочим парите, които са отпуснати от държавния бюджет, към планиране на нови, значими обекти, с които да аплайваме по стратегия „ Развитие на районите “, разясни Методи Байкушев и добави, че програмата е един от значимите финансови принадлежности, с които през идващите години може да се обнови градската, зелената, обществената и спортната инфраструктура на Благоевград. 

Голямата задача е да създадем дейна кастрация на животните, осведомителни акции и действителни дейности по кастриране, уточни общинският кмет. Той добави, че следва броене на всички кучета в Благоевград и повишение на таксите за владеене на домашно куче, когато то не е кастрирано. 

Според шефа на Приюта за безстопанствени животни Ирена Везенкова също решението на казуса с бездомните животни не е в основаване на нов подслон. Според нея това би означавало „ още 200 пандизчии “, какъвто се планува да е потенциалът на втори подслон край Благоевград. 

Към момента в съществуващия подслон върви дейна акция по осиновяване и по кастрация на безстопанствени и на дворни животни, чиито стопани са възрастни хора и нямат опция да кастрират животните. Даренията също подкрепят доста активността на гледачите. За три месеца Общината е платила единствено една фактура за 10 чувала храна, всичко останало е от дарения, до момента в който преди са се закупували по 40 чувала месечно, уточни Ирена Везенкова.

Отделно донори са обезпечили пералня и нова сушилня, с които да се перат постелки и завивки за жителите на приюта. Според нея още един подслон с потенциал 200 животни би означавал разход за общината, защото мъчно ще се намерят да обезпечават задоволително храна. Отделно и животните няма да могат да бъдат обгрижвани изцяло, разхождани и социализирани. 

В момента нашите кучетата са социализирани, разходени и когато дойдат осиновители, те са спокойни, добави Везенкова. Тя е безапелационна, че решението идва с смяна на отношението на стопаните, а не с създаване на нов подслон, защото главно уличните кучета са изоставени домашни. Затова и концепцията за втори подслон не би дала решение на казуса с бездомните животни.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР