Община Берковица пусна обществена поръчка за 120 хил. лева, с

...
Община Берковица пусна обществена поръчка за 120 хил. лева, с
Коментари Харесай

Вижте как община Берковица пише обществени поръчки с предизвестен победител

Община Берковица пусна социална поръчка за 120 хиляди лв., с която желае да си закупи машина за събиране на листа и био боклуци от улици и алеи. Желанието на общинарите градът им да е чист и спретнат е похвално, само че техническите параметри на заданието повдигат подозрения дали изборът на машина и реализатор не е изработен авансово. Поръчката е пусната още в първите работни дни на новата година, а срокът за подаване на документи е 8 февруари 2018-та.
Съдейки по характерностите, общината търси невисок клас машина за разчистване. Такива са да вземем за пример Dulevo 850 и RCM Patrol - имат сходни параметри и правят идентична работа. Разликите им са безусловно в милиметри, само че едната не покрива условията, а другата стои съвършено върху документите на поръчката. За помощ по тематиката се обърнахме към Борис Велев, който от години е в сектора с почистващите машини.
От община Берковица са дали следните условия за размери на машината:
- Дължина: макс. 3400 мм
- Ширина: макс. 1150 мм
- Височина: макс. 2100 мм
RCM Patrol отпада още тук поради 20 сантиметра. Размерите на машината са 2970х1300х1999 мм. Иначе машините имат идентични дизелови мотори и правят идентична работа, счита Велев.
Нека отидем на едно от другите условия на берковчанските общинари: размер на бункера за боклуци по документи: 800-1000 литра. Обемът на Dulevo 850 е тъкмо толкоз, а на различен модел от същия клас Electra 2.0 - 1500 литра и непосредствено отпада.
Четейки техническите спецификации в публичната поръчка, мислим по този начин: или в Берковица има някой огромен познавач по почистващи улични машини, или пък някои в общината си е харесал машина, копи-пейстнал е информацията върху документа и е качил поръчката.
Ключово в публичната поръчка е желанието на Берковица новата им машина за 120 хиляди лв. да има и шарнирно завиване, т.е. предницата да бъде на обособена ос от задницата с бункера за боклуци. Изискване, в което няма необикновен смисъл, разясниха експерти. Именно в тази част от техническата спецификация всички останали отпадат непосредствено и конкуренция няма.
Обърнахме се за коментар към община Берковица и отговор получихме зам.-кмета на Берковица Ася Велиславова. Публикуваме го с незначителни съкращения:
Не мога да разясня Вашите „ съмнения “, тъй като Техническата спецификация е направена от експерти на Общинска администрация-Берковица след разбор на минималните механически условия, на които би трябвало да дава отговор машината, с цел да е оптимално ефикасна за градската инфраструктура.
Смея да настоявам, че прецизно съблюдаваме условията на Закон за обществените поръчки и ППЗОП за обезпечаване на успеваемост при разходването на обществените средства. Стараем се, спазвайки правилата и наредбите на Закон за обществените поръчки и ППЗОП да сме справедливи и безпристрастни при избор на реализатори в процедурите. Видно от електронната кореспонденция, публичната поръчка е минала прелиминарен надзор на Агенцията по публични поръчки и Становището с №КСИ-233 от 22.12.2017 год. е оповестено под название „ Осъществен прелиминарен надзор “. Предварителният надзор по чл.232, ал.3, т.1 и ал.5 от Закон за обществените поръчки /I етап/ обгръща и плана на Техническа спецификация. В резултат на този надзор не са направени констатации и рекомендации свързани с параметрите разказани в Техническата спецификация./ "Оф нюз "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР