Община Банско проведе работна среща във връзка с подготовката и

...
Община Банско проведе работна среща във връзка с подготовката и
Коментари Харесай

Банско и Добринище се подготвят за зимен сезон 2021/2022

Община Банско организира работна среща по отношение на подготовката и старта на идния зимен туристически сезон. В проведената от общинското управление полемика участваха Мая Христоскова – изп.директор на „ Юлен ” АД, ст.комисар Георги Кандев – шеф на ОД Министерство на вътрешните работи Благоевград, началникът на бранш „ Охранителна полиция ” Страхил Анталавичев, началникът на районно управление (на МВР) на МВР-Банско Кирил Стоянов, шефът на Национален парк ”Пирин ” Росен Баненски, ръководителят на Общински съвет Костадин Загорчин, представители на туристическия бизнес, общински съветници.

Кметът Иван Кадев откри срещата с информация за положителните резултати от летния сезон и подчертава, че от общите старания на всички зависи какъв ще бъде зимен сезон 2021/2022. Той осведоми присъстващите за хода на ремонтните действия по уличната мрежа в общината, които би трябвало да бъдат завършени за дейния зимен туристически сезон. Гостите на Банско към този момент ще се възползват от усъвършенствана инфраструктура и повишен брой паркоместа, както и по-добра организация на придвижването с праволинеен надзор. Ще бъде нараснала и готовността на Спешния център в Банско по време на пиковите интервали през зимата, заяви кметът.

Както постоянно, общинските управляващи ще разчитат на съдействието на правоохранителните органи, които с превантивна цел ще участват осезателно на територията на общината посредством засилени полицейски екипи и жандармерия в избрани интервали и на основни места. Ст.комисар Кандев акцентира значимостта на Банско като курорт освен от национално, а от европейско значение и увери, че, при нужда, в града ще бъдат командировани полицейски екипи от Гърция и Румъния.

Директорът на „ Юлен ” АД Мая Христоскова осведоми, че при започване на м.декември ще бъдат оповестени цените за прилагане на оборудванията в Ски зона Банско. Въпреки огромния растеж в цените на електричеството и горивата, концесионерът ще увеличи цените на картите и билетите едвам 10-15%. Вече се продават сезонните карти, които за лоялните клиенти на компанията са без смяна в цената.



Официалното разкриване на сезона ще бъде на 18 декември, само че, в случай че се основат подобаващи условия за ски преди този момент, оборудванията ще бъдат пуснати по-рано, съобщи Мая Христоскова и прикани представителите на туристическия бизнес да задействат сътрудниците си да промотират ски курорт Банско.

Хотелиерът и консул на Англия в Банско Джеймз Хюз изрече общото удовлетворение от работата на общината за понижаване на сивия бранш в туризма, изключително във връзка с местата за настаняване. Той прикани туристическия отрасъл да сплоти вижданията си за ценовата политика. Мнозина споделят мнението му, че качеството на туристическия артикул, предлаган в Банско, надалеч надвишава продажната му цена, която е най-ниската в Европа.

Представителите на туристическия бизнес споделиха терзанията си, свързани с високите цени на електрическата енергия и горивата, инфлацията и перманентния проблем с недостигащия дипломиран личен състав. Повод за безпокойствие е и пандемията, която за трети зимен сезон ще бъде факторът, определящ разпоредбите.

Чрез зам.кмета Сашка Въчкова, Министърът на туризма Стела Балтова поздрави участниците в срещата и изрече пожелания за сполучлив сезон. Очаква се в идващите дни да бъдат оповестени, съгласуваните с Министерство на здравеопазването Правила за използване на противоепидемични ограничения при осъществяване на туристическа активност през зимен сезон 2021/2022.

Още от БЛАГОЕВГРАД:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР