Община Асеновград със спечелени проекти за изграждане на нова и

...
Община Асеновград със спечелени проекти за изграждане на нова и
Коментари Харесай

Община Асеновград осигурява нови места за деца в ясли и градини

Община Асеновград със извоювани планове за създаване на нова и разширение на съществуваща детска градина. За реализирането на плановите оферти ще бъде отпусната безплатна финансова помощ от страната. С планове беше кандидатствано по националната Програма " Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения ".
 
Проектните оферти бяха създадени при започване на тази година от Общинска администрация - Асеновград и изпратени за утвърждение до Министерство на образованието и науката (МОН). И двете хрумвания бяха утвърдени за финансиране 100%. Срокът за осъществяване е до края на 2026 година
 
Проектите са с наименования: " Изграждане на нова градинска група посредством продължение на ДГ " Бако  Динчо " в гр. Асеновград " и " Изграждане на нова постройка за детска градина в кв. " Долни Воден ", гр. Асеновград ". По първия се планува изграждане и съоръжение на 1-етажна постройка (пристройка) за една група за 23 деца към ДГ " Бако Динчо " в града. Стойността на този план е 599 400 лева
 
Години наред там стои казусът с изчезнало помещение, в което да се ситуира IV група (подготвителна). Това постанова, след довеждане докрай на III група, децата да се реалокират в друго детско заведение, което е обвързвано с нова акомодация за малчуганите и неудобството за родителите.
 
По втория план е планувано изграждане и съоръжение на нова постройка за детска градина в кв. " Долни Воден ". Постройката ще бъде на два етажа и ще може да събере общо 4 групи деца – 3 култивиран и една яслена. С построяването на градината ще се разкрият 87 нови места за банкет на деца. Стойността на тази инвестиция е в размер на 2 999 820 лева " Долни Воден " е един от най-големите квартали на Асеновград. Там има 1 детско заведение - ДГ " Радост ", поради което все още се поражда проблем с неналичието на яслена група. Това принуждава родителите на деца да аплайват в други детски градини, надалеч от местата, на които живеят.
 
И двата обекта ще се извършват посредством инженеринг, включващ: правене на механически проекти; практикуване на авторски надзор; осъществяване на строително-монтажни работи (СМР). Проектите включват още действия по самостоятелен строителен контрол, доставка на съоръжение и обзавеждане и въвеждане в употреба. Реализирането на плановите оферти ще реши, значително, казусът с дефицита тук-там в яслите и детските градини в Асеновград.
 
Ще се сътвори равна опция на по-голям брой деца да посещават общинска детска градина с цялостен цикъл – от яслена до подготвителна група, където да получават квалифицирана образователно-възпитателна подготовка. Ще отпадне и задължението на родителите да търсят и подават документи за детски градини, надалеч от местата, на които живеят. Не на последно място, ще се реализира по-добра последователност сред другите просветителни степени в системата на предучилищното и учебно обучение.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР