Община Асеновград предприема по безопасността на Чая, като за целта

...
Община Асеновград предприема по безопасността на Чая, като за целта
Коментари Харесай

Община Асеновград предприема мерки по безопасността на река Чая и местните язовири


Община Асеновград подхваща по сигурността на Чая, като за задачата междуведоствена комисия извърши оглед в по този начин наречената градска регулация на реката и в детайли разказа и протоколира секторите, които се нуждаят от пречистване дървесна и храстова растителност. До края на месец ноември би трябвало да стартират съответните действия, тъй че вероятно повишение равнището на реката да не сътвори проблеми на жителите и уличната инфраструктура. Тази активност се прави с финансиране от общинския бюджет, осведомиха от екипа на кмета доктор Емил Караиванов. Друга комисия, която е под разпореждането на регионалния шеф на Пловдив Здравко Димитров, пък разказва секторите от градската регулация на река Чая, където е нужно да се извърши лишаване на наносите от течението. Очаква се до няколко дни регионалната комисия да излезе с констатации какви ограничения е нужно да се подхващат.

Със заповед на кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов бе осъществена инспекция и на положението на общинските язовири. Оторизирана компания огледа техническото положение и сигурност на всичките 19 водоема – както на тези, които се стопанисват от общината, по този начин и на тези, които са отдадени на концесия или са чартърен. След осъществяване на инспекцията бяха изпратени писма на наемателите и концесионерите, в които е разказано какви оперативни ограничения би трябвало да вземат за безвредното стопанисване на водоемите. Предписания има и за петте язовира, които Община Асеновград стопанисва непосредствено – ограничения за разчистване от дървесна и храстова растителност, за замяна на амортизирани спускателни кранове и обзор на язовирните откоси. За два от язовирите към този момент има подписани контракти с компании, които в би трябвало да отстранят нередностите- това са „ Елока ” и „ Пеева равнища ” край Новаково. По данни от общинската инспекция от преди дни, там работата към този момент е завършила.

Очаква се в околните дни да се сключат контракти за предпазни действия и за язовирите край селата Тополово и Червен, с което да се изпълнят всички наставления на компанията оператор на язовирни стени. За язовира край село Нови извор компанията е безапелационна в предписанието си, че неговото извеждане от употреба е неотложно, само че не заради заплаха, а поради липса на стопански и други изгоди от поддържането му, защото той не се употребява за напояване, а няма и риборазвъждане. Предстои да стартира съответната процедура, прецизираха от общинската администрация на Асеновград.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР