Обществото никога не е било наясно какво точно вършат спецслужбите.

...
Обществото никога не е било наясно какво точно вършат спецслужбите.
Коментари Харесай

Емилия Милчева: Със сигурност знаем, че има политически контрол над спецслужбите

" Обществото в никакъв случай не е било наясно какво тъкмо правят спецслужбите ". Това сподели журналистката Емилия Милчева. Тя разяснява, че от основаването на ДАНС, по времето на държавното управление на Сергей Станишев, до момента има единствено една поредност от кавги, без да е ясно до каква степен стигат те и кой е отговорен:
" Това, което сигурно знаем, е, че има политически надзор над тези служби, т.е. те не престават да работят по маниера от тоталитарния режим, когато направляваха обществото в интерес на една партия, единствено че в този момент го вършат в интерес на партията, която е на власт ".
 Минчо Спасов: Зад булото на секретността в тайните служби се прикриват безобразия Минчо Спасов: Зад булото на секретността в тайните служби се прикриват безобразия
" Има няколко органа в страната, които, в случай че желаят, могат да разкрият истината за подслушванията. За страдание, досегашната процедура пок...
Според журналистката промяната на шефа на ДАНС, който заема тази служба с 5-годишен мандат, поражда доста въпроси:
" Първо - служебният кабинет може ли да извърши сходна промяна и дали идващото държавно управление няма да реши, че този началник на ДАНС не му е комфортен и да постави собствен. какво става тогава с работата на службата и със сигурността. За мен въпросът е доста по-комплексен - по какъв начин да бъде открит ефикасен надзор върху работата на спецслужбите, тъй че те де не злоупотребяват със своите секрети интервенции. Формално имаме подобен надзор, де факто обаче го няма ".
Емилия Милчева уточни, че шефът на ДАНС си отива, само че остава шефът на ДАТО - организацията, която реализира подслушванията:
" Т.е. какво разбираме от абсурда с подслушването на политици - напълно нищо ".
 Комисията за надзор на спецслужбите отхвърли ветото за военното разузванане Комисията за надзор на спецслужбите отхвърли ветото за военното разузванане
Комисията за надзор над службите за сигурност отхвърли ветото на президента Румен Радев, наложено на Закона за военното разузнаване, п...
Според нея ще е добре, в случай че има сериозна политическа воля да се извадят улики, които да удостоверяват изнесената от съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов изказване за подслушвани 32-ма политици:
" Иначе това ще е следващият противен скандал, който единствено маскари една работа, която явно не се употребява с огромно публично доверие ".
По думите ѝ за спецслужбите е нужна демократична отчетност, каквато се изисква и от основния прокурор:
" Ако реформираме прокуратурата, само че оставим спецслужбите нереформирани - какво ще се случи? Необходим е нов модел, при който да няма парламентарна квота в Националното бюро за надзор на използването на профилирани разследващи средства. За това обаче би трябвало да има единодушие от всички в бъдещото съдружно държавно управление ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР