Общественото обсъждане на изготвения проект за Подробен устройствен план (ПУП)

...
Общественото обсъждане на изготвения проект за Подробен устройствен план (ПУП)
Коментари Харесай

Обсъждането на подробния план на Борисовата градина е днес от 17.30 ч

Общественото разискване на направения план за Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина стартира през днешния ден в 17.30 ч в Университета за архитектура, строителство и градоустройство, зала 230.

Това ще е първото показване на заключителния план за Подробен устройствен план от неговите създатели - чл.кор.арх.Атанас Ковачев с екип от ландшафтни архитекти. Те завоюваха през 2015 година проведения от Столичната община народен конкурс.

Процедурата по правенето на проекта приключва на 15 септември 2017 година След това стартират първите съвещания по него - той е прегледан на общински експертен съвет по озеленяване на 30 януари 2018 година Всички забележки и рекомендации към проектантския колектив са завършени в протокол. Той е утвърден от кмета Йорданка Фандъкова, излиза наяве от нейно писмо от 11 юни 2018 година, след което е връчен на проектанта арх. Ковачев. Поставен му е период от 2 месеца за отразяване на забележките в плана за Подробен устройствен план.

В началото на май арх. Ковачев внесе финалния вид на плана за Подробен устройствен план в Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) на Столичната община. Той бе качен на уеб страниците на три региона - " Средец ", " Лозенец " и " Изгрев ", в чиито територии влиза Борисовата градина, с цел да се срещнат жителите с него.

Днес стартира първата част от публичното разискване – създателите на плана ще го показват пред жителите и публичните организации. Вероятно ще бъде предоставена и опция да се насочат въпроси и да се развие полемика по тематиката.

Според настоящата Наредба за осъществяване на публичните съвещания на територията на София всички изказани отзиви и възражения ще се протоколират от чиновник на Столичната община. Всеки жител или организация ще може да изпрати в общината и в писмен тип позицията си по оферти план до 19 юни в Направление " Архитектура и градоустройство " на Столичната община..

На 26 юни ще е същинското публично разискване, когато ще се разясняват всички изразени мнения и възражения по плана. В систематизиран тип те ще бъдат изпратени на проектантите, в НАГ и на отрасловите комисии към Столичния общински съвет, с цел да се реши кои от тях да бъдат включени в плана. Накрая поправеният план за Подробен устройствен план на Борисовата градина ще бъде подложен на гласоподаване в общинския съвет. Ако бъде признат, той ще има силата на настоящ закон за ръководство и стопанисване на най-големия парк на София.

Един от значимите въпроси е обвързван с желанията на " ЦСКА-Сфия " да построи нов стадион на мястото на " Българска войска ". Очаква се на разискването да участват представители на клуба, както и последователи. Червените получиха обществено поддръжка в желанията си от министерството на спорта, което е притежател на " Българска войска ". Министърът Красен Кралев се разгласи против показания проект за Борисовата градина и изиска да се чуе мнението на министерството, който е един от най-големите притежатели на парцели в парка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР