Общественото финансиране или crowdfunding“, както му казват на английски, при

...
Общественото финансиране или crowdfunding“, както му казват на английски, при
Коментари Харесай

Момчето, което плати за висшето си със стотинки от дарения

Общественото финансиране или „ crowdfunding “, както му споделят на британски, при което човек събира нужната му сума посредством дребни дарения от хората, е много известно онлайн от години към този момент. Сайтове като Kickstarter и Indiegogo дават платформа, от която всеки човек може да покаже плана, продукта или услугата си пред целия свят и да получи друго количество парички, кой колкото има опция, с цел да я финансира.

Хайс приключва гимназия през 1987, когато е на 18 години, и по-късно е признат в Университета в Илинойс. От работата си в аптека съумява да изкара към 2 500 $, само че тези пари надалеч няма да му стигнат, с цел да заплати образованието си и таксите към него, което общо възлиза на 28 000 $ (около 57 000 $ днес). Семейството му е от междинната класа и майка му и татко му към този момент са изучили четири от децата си в университет. Таткото на Майк е фармацевт, а майка му е учителка и макар че могат да му оказват помощ, синът им не желае да ги вкарва в заеми.

 UIUC Main Quad

Панорамна фотография на Университета в Илинойс

И по този начин, младежът взема решение просто да помоли 2,8 милиона души да му дадат 1 цент. За задачата се свързва с известния създател от Chicago Tribune Боб Грийн, с цел да получи помощ. Грийн стартира кариерата си като публицист, a по-късно списва колонка, която се отпечатва в над 200 вестника в цяла Америка. Той работи за Chicago Tribune от съвсем 10 години, когато Хайс се обръща към него.

Грийн харесва концепцията и на 6 септември 1987 я споделя с читателите. Той им споделя кой е Майк и за какво желае хората да му изпратят тази скромна сума. „ Само 1 цент “, споделя Хайс. „ Един цент няма никаква стойност за никого. Ако всички, които четат колонката ти, се огледат из стаята, в която са сега, ще намерят 1 цент под възглавниците на дивата или на бюрото си, или на пода. Само това желая. По 1 цент от всичките ти читатели. “

Грийн признава, че той и Хейс осъзнават най-големия проблем на интервенцията им: да накарат хората да отидат и в действителност да изпратят монетата (а не да ги убедят, че задачата е благородна и позитивна или че сумата е скромна – разбирате, че хората може да са съгласни с всичко и да желаят да изпратят пари, само че отново да не го направят). Затова журналистът подтиква читателите да оставят вестника и да извършат изпращането тоз час, незабавно, мигновено. За задачата адресът на пощенската кутия на Майк се загатва два пъти в колонката.

Майк получава и доста по-лесно преброимите чекове и банкноти – трима му изпращат чекове за по 100 $. В Пощата се получават толкоз доста писма, че чиновниците не ги преброяват, а просто ги мерят в метри. Накрая пощальонът споделя на Боб Грийн, че в пика си получават 8 метра писма за един ден.

Парите не престават да пълнят пощенската кутията на Хейс и в последна сметка той набира повече от еквивалента на 2,8 милиона души по 1 цент. Завършва университета през 1991 със компетентност Хранителни науки и без нито една стотинка задължения.

Когато беседва с Боб Грийн, с цел да опише по какъв начин са се развили нещата, той споделя, че му остават към 1000 $ откакто заплаща за образованието си. Хейс взема решение от своя страна да ги подари за образованието на някой различен от хората, които му изпращат пари. Той дружно с майка му и татко му пазят огромна част от получените писма, които са към 90 000, и парите ще подари като избере инцидентно писмо от всички, по-късно откри контакт с създателя му и разбере дали имат дете, което ще записва висше скоро. И по този начин, до момента в който не откри верните хора.

В края на диалога Майк споделя: „ Искам просто да изразя благодарностите си към всички… в този миг имам възприятието, че света е много прелестно място “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР