Обществено обсъждане на предложение за поемане на нисколихвен дългосрочен общински

...
Обществено обсъждане на предложение за поемане на нисколихвен дългосрочен общински
Коментари Харесай

Община „Родопи” тегли заем за ново улично осветление

Обществено разискване на предложение за вдишване на нисколихвен дълготраен общински дълг се организира в Oбщина „ Родопи”

Община „ Родопи” има желание да изтегли заем от 1,177 милиона лв. за създаване на ново улично осветяване във всички обитаеми места. Инвестицията е за осъществяване на строително-монтажни работи и доставка на високо софтуерни и икономични LED-тела, електрически табла и парково осветяване.



По покана на кмета Павел Михайлов на публичното разискване участваха заместник-кметовете Емилия Иванова, Неази Таир и Борислав Инчев, кметовете на обитаемоте места, общински съветници, представители на локалната общественост.

Заемът ще бъде изтеглен за период от 5 години при годишна рента от 1,6 %, с три месеца гратисен интервал от интервала на подписване на контракта, обясниха експертите от общинска администрация. Кметът Павел Михайлов дефинира плана, като извънредно значим за общината и разяснява, че реализацията му ще донесе доста понижаване на разноските за осветяване в общината.

„ Чрез дълга в размер на 1 177 771 милиона лв. ще бъдат обезпечени финансови средства за реализирането на един от значимите за община „ Родопи” планове, които ще допринесат за повишение качеството на живот в нашата община. След тази инвестиция чакаме спестовност от близо 60 %. Ефектът ще бъде голям. Ако в този момент, на година общината заплаща над 460 хиляди лв. ток за улично осветяване, след промяна на съществуващите лампи този разход ще бъде редуциран до към 163 хиляди лева”, разяснява кметът Павел Михайлов.

Светодиодните ЛЕД светлини са по-мощни, работят с най-малък разход на сила и оптимална светлина, екологични чисти са и не излъчват нездравословни излъчвания. Месечните икономии от електрическа сила, които ще бъдат реализирани след осъществяването на обектите, ще бъдат задоволителни за погасяването на дълга, разяснява още кметът.

На територията на общината съществуват 5406 осветителни тела. След осъществяване на плана ще бъдат сложени с 479 лампи повече.

„ Прекрасна инвестиция. Община „ Родопи” ще свети и в това време ще пестим средства за електричество”, отбрани предлагането си кметът Павел Михайлов.

Против плана се оповестиха Ангел Драганов, общински консултант от ГЕРБ и кметът на село Браниполе Даниела Стоилова. Те дефинираха този разход като „ непотребен на този етап” и предложиха средствата да бъдат разпределени за възстановяване на уличната инфраструктура в селата.

В отбрана пък се изрече кметът на село Марково Десислава Терзиева, която се аргументира с образеца, че при всеки дъжд осветлението в селото стопира и се постанова персонално тя да се заема с премахване на казуса.

„ Инфраструктурата е най-сериозният проблем във всички обитаеми места в общината. Но и един от най-големите ни цели. Преди две години, когато като коалиция „ Българска социалистическа партия –АБВ” поехме кормилото на ръководство, заварихме разрушени улици, пътища без асфалт, дупки. Днес имаме десетки километри асфалтирани улици, работим по реализацията на планове за канализация и промяна на тръбопровод. Сериозен растеж общината бележи и при осъществяването на приходната част на бюджета и при осъществяването на приходната част на бюджета е над 90%, което подсигурява, че в бюджета за следващата година ще бъдат обезпечени средства за инфраструктурата-надземна, подземна и наземна”, сподели в отговор кметът Павел Михайлов.

На разискването бяха споделени и отзиви, че в случай че би трябвало да се работи в вероятност, належащо е първо да се употребяват средства и по-късно да се чака резултатът от тях.

" Заемът е по опциите на Общината и като жител бих го подкрепил. Ще поемем дълготраен дълг, само че ще оставим и среда, в която жителите да се усещат по-добре и обитаемоте места да се развиват с по-големи темпове”, добави кметът Павел Михайлов.

Предложението за вдишване на нисколихвения дълготраен дълг следва да бъде гласувано на сесия на Общински съвет „ Родопи”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР