Общественият защитник Мая Манолова поиска съдействие по казуса с фалита

...
Общественият защитник Мая Манолова поиска съдействие по казуса с фалита
Коментари Харесай

Мая Манолова иска помощ от колегата си в Кипър

Общественият бранител Мая Манолова изиска подпомагане по проблема с банкрута на застрахователна компания " Олимпик " от Павлос Йоану - финансов омбудсман на Република Кипър. Отнемането на лиценза на компанията оставя без застраховка близо 275 000 български водачи, припомниха от администрацията на омбудсмана.

Манолова обръща внимание на Йоану, че сънародниците ни са сложени в патовата обстановка. Те би трябвало повторно да сключат застраховка " Гражданска отговорност " при нов осигурител и то в къси периоди.

" Всички искания към застрахователната компания - за възобновяване на суми по прекратените полици за неизтеклата част от договорите и компенсации по настъпили застрахователни събития по наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", следва да се предявят според законодателството на Република Кипър ", написа в писмото си до своя кипърски сътрудник Манолова.

Според Кодекса за застраховането ЗК " Олимпик - клон България " като член на Съвета на Гаранционния фонд е имал задължението да внася избрана вноска. В същото време няма очакван обезпечителен фонд у нас, който да подсигурява вземанията по застраховките при неплатежоспособност на осигурител със седалище в държава-членка на Европейски Съюз. Такъв е казусът с кипърската " Олимпик ".

Според Манолова, която е някогашен народен представител, твърди, че законодателството в региона на застраховането съдържа основни пропуски и не пази задоволително застрахованите лица банкрут на застрахователи от страна - членка на Европейски Съюз. Казусът е и за разкриване на клон на територията на друга такава.

" Като омбудсман, предназначен да пази правата на българските жители, съм мощно обезпокоена и от неналичието на ясна и подробна информация за това по какъв метод те ще могат да защитят икономическите си ползи ", написа още Мая Манолова.

Българският бранител прикани своя кипърски сътрудник да спомага при решение на разногласията на водачите, застраховани в ЗК " Олимпик " за погашение на компенсации и награди по автоматизирано прекратените контракти. Тя чака да бъдат посочени нужните дейности и ред съгласно кипърското законодателство за предявяване на претенциите.

Припомняме, 200 000 българи останаха без наложителната застраховка " Гражданска отговорност " поради банкрута на кипърското застрахователни сдружение " Олимпик ". Българите са заставени от родните закони да сключат нова лавица с друго сдружение от 18 август, събота. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че ще дадат " прочут " гратисен интервал на водачите, които са " изгорели " от банкрута на сдружението. Ако пътните служители на реда открият лидер с лавица към " Олимпик ", " в първите няколко дни " те единствено ще предизвестяват, без да пишат сурови актове.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че страната ще помогне с каквото може на ужилените от банкрута на " Олимпик ". Премиерът съобщи и че през днешния ден ще свика среща с министъра на финансите Владислав Горанов и управлението на Комисията за финансов контрол по проблема " Олимпик ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР