Общественият център за околна среда и устойчиво развитие във Варна

...
Общественият център за околна среда и устойчиво развитие във Варна
Коментари Харесай

Еколози готвят протести, ако Денков не спре ГМО-продуктите в България

Общественият център за околна среда и стабилно развиване във Варна прикани министър-председателя Николай Денков да не допусне развъждането на ГМО зеленчуци в България. От екоорганизацията упорстват България да гласоподава срещу предлагането на Европейската комисия за дерегулиране на ГМО растения, създадени с нови геномни техники.

Еколозите са обезпокоени от новите геномни техники. Според тях те ще навредят на природата и индивида.

Илиян Илиев, Обществен център за околна среда и стабилно развиване: “Опасностите са няколко. Първо – изпускани в природата ГМО организмите към този момент ще преобладават над останалите и ще ги замърсят и е доста мъчно да опазим чисти организми, откакто пуснем в природата всеобщо ГМО. Ние ще загубим опция да имаме биологично земеделие. Особено с новите техники, и изключително това, което ни оферират – да няма узаконяване, да няма етикетиране. Вие даже да отидете в био плантация няма да знаете дали не е нечиста. "

Геоги Георгиев отглежда екологично чисти плодове и зеленчуци в добричкото село Карапелит. Той употребява единствено остарели сортове:

“Сега ще го създадат по-просто - няма да пишат всичко и ще споделят, че всичко е ОК, всичко е хубаво и потребно. Пак надълбоко се колебая. Това, което ще се продава на пазара, освен нашия, само че и въобще на европейския, няма да има нищо общо с плодовете и зеленчуците, които назоваваме “био ".

Хората и в този момент мъчно разграничават ГМО стоките от тези, които са създадени в биологично чисти условия, сподели репортерска инспекция на Българска национална телевизия:

“Не употребявам и се надявам, когато закупувам да не са такива зеленчуците, ами да са по-натурални. - Как разпознавате кои са натурални и кои не? - Няма по какъв начин доста да се разпознае, с изключение на да разчитаме на етикета друго не ми остава. "

“Много ме тормозят. Аз съм биоложка, преподавател, долу-горе съм в час с нещата. Жалкото е, че не можем да ги отличим. "

Противниците на теорията, че ГМО вреди, настояват, че и посредством биологичното селектиране, което се е прилагало години наред, също се създават генно модифицирани плодове и зеленчуци. Според хората от центъра обаче има значими разлики.

Илиян Илиев, Обществен център за околна среда и стабилно развиване: “Биологичното селектиране е един доста муден развой, минава през доста години и тестване в природата. Как се държи едно растение. Докато тук става за за секунди – отстраняваме един ген, модифицираните растения стават нови и нямаме информация по какъв начин ще се държат. "

Варненските еколози подариха екологично чисти зеленчуци на регионалния шеф Андриана Андреева, с желанието тя да съобщи настояванията им към държавното управление.

“Мнението, което имам, е като жител, който има своите опасения, и от материалите, с които се срещнах и които ми бяха предоставени. Разчитам специалистите на равнище държавни институции, придвижвайки цялата тази документи към министър-председателя да вземат обосновано мнение ", сподели проф. Андрияна Андреева, регионален шеф на Варна.

Еколозите са безапелационни, че борбата им за чисти плодове и зеленчуци ще продължи. Заявиха и подготвеност за митинги.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР