Общественият съвет по околна среда в Русе обсъди качеството на

...
Общественият съвет по околна среда в Русе обсъди качеството на
Коментари Харесай

Станцията за измерване чистотата на въздуха в Русе не е отчитала превишения на стойностите

Общественият съвет по околна среда в Русе разиска качеството на въздуха в града

В понеделник бе извършено съвещание на Обществения съвет по околна среда в Русе. Обсъдени бяха активността на брикетената фабрика в Източна промишлена зона, напредъкът по Водния цикъл и работата на станциите, следящи качеството на въздуха.

В срещата взе участие Иван Тончев, представител на фабриката, който изясни, че е налично капиталово желание за пренасяне на производството.

На улица „ Потсдам “ следва да се прави само складова и пакетираща активност. При диалог с Регионална инспекция за опазване на околната среда Русе е стихотворец и ангажимент разтоварването да се случва единствено на закрито, с цел да не се стига до запрашаване в региона. Затова се прави и от време на време миене на площадката. Тончев и членовете на съвета се споразумяха за образуване дневно на отворените порти и идната им среща да бъде на място във фабриката.

Драгомир Друмев, представител на ВиК-Русе, внесе изясненост по отношение на дейностите по Водния цикъл. Големият план е разграничен на 5 лота, като първият, включващ кварталите Средна кула и Долапите, е завършил на 18 декември и влиза в едногодишен интервал на тествания преди издаване на позволение за прилагане. До 5 декември се чака да приключи реконструкцията и подмяната на съществуващи довеждащи магистрални водопроводи в секторите сред КАТ Русе и бул. „ Гоце Делчев “.

Лотът, който включва замяна с чугунени тръби на водопроводите в Централна градска част, е с прогрес 75% и се чака да приключи при започване на февруари. По същото време би трябвало да приключат и всички действия по I стадий – създаване на огромните колектори на улица „ Яребична “, „ Тулча “, бул. „ България “, „ Христо Ботев “ и свързването им. Най-късно се чака да завърши Етап II на плана – през април идната година. Той обгръща поправки на основни и второстепенни водопроводни клонове, захранващи целия град.

Членовете на Обществения съвет зададоха въпроси и по отношение на автоматизираната станция за премерване чистотата на въздуха, намираща се в двора на помощно учебно заведение " Петър Берон ". През юли тя бе дооборудвана с автоматизирана газанализаторна система за непрестанно премерване на бензен и летливи органични съединения (толуен, етилбензен, ксилени: орто, мета- пара- циклохексан, стирен). Работата ѝ се следи от специалистите в отдел „ Екология “, като от въвеждането в употреба не са регистрирани превишения на стойностите. Зам.-кметът Димитър Недев акцентира, че сега тече интеграция, която ще разреши данните да се разгласяват на уеб страницата на Община Русе и да бъдат налични за всички жители.

Относно ръководството на отпадъците Недев добави, че Община Русе приготвя оферти за законови промени, които да разрешат на локалната администрация да управлява недобросъвестните търговци. По закон тяхно обвързване е да изхвърлят разделно отпадъците си, като обезпечат периодическото им транспортиране или разполагането на лични съдове. На доста места обаче това не се случва и чиновниците изхвърлят непотребното от активността на комерсиалните обекти в контейнерите за битов боклук от семействата. С смяната се цели да се вкарат механизми, тъй че да намалеят случаите на претъпкани контейнери и невъзможността русенци да ги употребяват.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР