Общественият интерес в Брестовица е застрашен, а решението на проблема

...
Общественият интерес в Брестовица е застрашен, а решението на проблема
Коментари Харесай

Дани Каназирева и Николай Нанков: Проблемът в Брестовица става заложник на политически игри

„ Общественият интерес в Брестовица е заплашен, а решението на казуса с водата в селото е политически акт. Това съобщи лидерът на листата на ГЕРБ-СДС за област Пловдив и някогашен регионален шеф Дани Каназирева на взаимна конференция с някогашния зам.-министър на Министерство на регионалното развитие Николай Нанков и кмета на селото Любен Радев. Тя акцентира, че познава в елементи проблема и като регионален шеф е направила всичко допустимо да се изготви експертиза и откри източника на замърсяването на водата в Брестовица с манган, както и да се откри бързо решение на казуса.

„ Сега действително се рискува целият план. Четири месеца, в най-тежкото пандемично време, свършихме всичко, което в този момент е под риск. Вече е въпрос на политическо решение и политическа воля. Проблемът е явен, както и решението му. Въпросът е дали новите ръководещи ще спрат процедурата или ще и дадат зелена светлина. Спрат ли я, всяко едно рестартиране на плана ще коства години. Положението в действителност е съществено и в случай че не се вземат бързи и съответни дейности казусът ще се разрасне, като има риск и за водоснабдяването на село Кадиево “, разяснява Каназирева. Тя напомни, че кметът на община " Родопи " е оповестил бедствено състояние, а тогава законът разрешава подмяната на водопроводната мрежа да се извърши в незабавен порядък на непосредствено договаряне, защото всичко различен би означавало най-малко 1 година закъснение на дейностите там. По думите й в доста къси периоди се построени от ВиК нови сондажни кладенци, само че най-важното в дълготраен проект е построяването на нов водовземен сектор с замяна на довеждащия тръбопровод и вътрешната водопроводна мрежа.
 Николай Нанков: Вместо длъжностен кабинет, имаме ударна група ревизори на президентския избирателен щаб Николай Нанков: Вместо длъжностен кабинет, имаме ударна група ревизори на президентския избирателен щаб
" Вместо длъжностен кабинет, имаме ударна група ревизори на президентския избирателен щаб "  - това сподели пред публицисти през днешния ден Николай Н...

„ При този безпорядък в страната, в този момент всеки го е боязън да си постави подписа и да поеме отговорност. Има решение на Управителния съвет на ВиК холдинга от 17 март тази година, с което са утвърдени 25 милиона лв. за Брестовица. Има подписан контракт и утвърден линеен график за работа от страна на ВиК. Чака се утвърждението на Надзорния съвет, което се бави, поради включената в плана замяна на асфалтовата настилка “, съобщи Дани Каназирева. Тя изясни, че това е чисто официална причина, тъй като след замяна на водопровода не може да не се ремонтират улиците. Каназирева уточни, че решаването на проблема не търпи отсрочване, а за спомагателните действия отвън водопроводната мрежа, може да се търсят други разновидности.

От своя страна някогашният зам.-министър на районното развиване Николай Нанков добави, че казусът в Брестовица е голям и след 4 месеца денонощни старания да се откри решение, в този момент е неуместно да бъде спрян. Той уточни, че преди всичко е трябвало да се обезпечи финансирането от страна на ВиК холдинга, като акцентира, че все още няма финален отвод то да бъде отпуснато. Трябва да се отстранят официални пропуски и да се потвърди, че това решение ще има упования дългогодишен резултат. „ Не могат жителите на Брестовица да бъдат пленник на нечии ползи “, сподели още Нанков и изрази убеденост, че ще бъдат открити и аргументите за съществуване на манган в питейната вода.

Кметът на Брестовица Любен Радев също изрази вяра, че процедурата няма бъде спряна и в случай че се подмени водопроводът ще се възвърне и уличната мрежа. По думите му хората в селото са доста изнервени и има напрежение, изключително след новите повреди във ВиК мрежата.

Дани Каназирева напомни, че има опция да се построи нов водовземен сектор на територията на община Стамболийски. Според нея препоръчаните нови разновидности след вчерашната среща в Областната администрация ще забавят решаването на казуса с години. Участниците в конференцията приканиха виновните институции да се задействат и да отговорят с бързо решение на упованията на хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР