Общественият градски транспорт отдавна се е превърнал в нещо повече

...
Общественият градски транспорт отдавна се е превърнал в нещо повече
Коментари Харесай

Анализ върху поведението на пътниците на база цифрови данни дава възможност за подобрение качеството на транспортните услуги

Общественият градски превоз от дълго време се е трансформирал в освен това от елементарна услуга – той е лицето на актуалните градове, а многообразието от благоприятни условия за напредване все по-често се трансформират в поле за опити и нововъведения. Зад забележимата част от тази система обаче, стои сериозен размер от информация, проучвания и правила, които разрешават да се структурира транспортната система по метод, който да удовлетворява нейните ползватели.

Отговорът на въпросите „ Удовлетворява ли сега публичния превоз потребностите на пасажерите? “ и „ Как могат наличните услуги да бъдат усъвършенствани в бъдеще? “ се съдържа в държанието на ползвателите. В тази връзка сътрудниците по план ИНОЕЪР от Пловдивски университет “Паисий Хилендарски “ организираха „ Анализ върху държанието на пасажерите “ по отношение на съществуващите услуги и опциите то да бъде отразено в процеса на рационализиране на градския превоз.

 „ Поведението на пасажера е методът, по който пасажерът мисли, усеща, разсъждава, прави преценка и избира разнообразни артикули и услуги, директно свързани с неговото пътешестване. “ Всички тези съставни елементи могат да бъдат взети под внимание в границите на разбор върху държанието на пасажерите. Тъй като структурираните данни могат да се употребяват в доста огромен брой модели, анализът на Пловдивски университет се базира главно на цифрова информация, налична от исторически бази данни и времеви редове за местоположението на превоза (GPS информация), както и продажби на билети (информация за билети, както и желан вид билети).

Проучването сплотява информация от разнообразни източници – данни за местоположението на обособените транспортни средства, предварителни графици, натоварвания и поток от пасажери по спирки и часови пояси, разбор на трафика и тапите, с цел да даде интегрални измерители за качеството на предоставяните услуги. Проследяването на тези индикатори и съобразяването на графиците и разписанията на градския превоз с тях е опция той да се приспособява към условията на потребителите и да задоволява по-добре техните потребности. Важна специфичност на потребления метод е, че всеки от измерителите се трансформира по отношение на динамичната градска конюнктура. Това значи, че динамичността на подбраните индикатори е също толкоз значима, колкото техните безспорни стойности, тъй като дава опция да се работи самодейно и евентуалните проблеми да се вземат решение прибързано.

Анализът на държанието на пасажерите демонстрира, че имат най-голяма потребност от надеждност и сигурност при избора си на превоз. Несигурността за времето на идване, тръгване и дълготрайност на пътешестване с транспортното средство провокира у ползвателите възприятие за безпокойствие.

Специфичен проблем, който е прегледан в изследването е моделирането на закъсненията на градския превоз. Използването на инцидентни процеси, които позволяват скокообразни промени в следените стойности разрешава да се обзет сериозните случаи, при които в резултат на непредвидени събития, като повреди, произшествия или внезапни промени в трафика, се усилват фрапантно разминаванията с предварителния график. Получените модели разрешават да се открият сериозните сектори по обособените направления и да се подхващат превантивни ограничения в случаите, когато вероятността за последващо огромно забавяне нарасне. Освен това, последващите реакции спомагат за натрупването на информация и обогатяването на моделите и дават опция за цялостна оптимизация на транспортните схеми.

Резултатите от разбора ще допринесат за вземането на решения по отношение на въвеждането на „ зелен публичен превоз при поискване “ и за тестването на модел такса „ запушване “ – ограничения за възстановяване качеството на въздуха, които ще бъдат приложени в границите на план ИНОЕЪР.

Пълният разбор можете да намерите на британски език

Проектът ИНОЕЪР е съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване посредством Инициативата „ Иновативни действия за градско развиване “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР