Обществена тайна е, че в турските предприятия у нас българите

...
Обществена тайна е, че в турските предприятия у нас българите
Коментари Харесай

Акад. Марков: За пари от западни фондации ни манипулират, че не е имало турско робство

Обществена загадка е, че в турските предприятия у нас българите са дискриминирани. В тях се приказва единствено турски език. Дори да има свободни места, не се взимат хора отсам, а за по 6 месеца идват служащи от Турция – това е известно. Не желаят да назначават българи. Това споделя историкът учен Георги Марков пред в. „ Труд “ във връзка думите на турския дипломат преди дни за проучването на турски език..
„ Целта е да се обезбългарят така наречен смесени региони – счита Марков. – С вложенията си Турция има дълготрайна политическа цел както в промишлеността, по този начин и в земеделието. Тъй като Турция не може да купува земи в някогашния Дунавски вилает, по тази причина посредством подставени лица се купуват за жълти стотинки хиляди декари. И внезапно турският дипломат в наличието на българския министър-председател сподели една известна истина. Какво се вършат на ощипани, в този момент ли го схванаха нашите?

Наистина ли в този момент схващат, че турските вложения имат дълготрайна политическа цел – втълпяване на въздействие “, споделя историкът. По мотив тезата на някои демократични представители, че турско иго не е имало и това е някаква „ архаична идея “, а еничарите са „ правили блестяща кариера “, Георги Марков споделя: „ За такива единствено един „ шут! “. Още от 1992 година, когато Движение за права и свободи поддържаше Съюз на демократичните сили – тогава още нямаше „ депесарски шут “, се пробваха да вкарат османското наличие в учебниците, само че това не мина. Те обаче продължиха и от раздела за Възраждането изхвърлиха кланетата в Батак и Перущица – това се случи при Филип Димитров през 1992 година Ето по какъв начин се пробват да пренапишат историята. Затова откриха всякакви фондации с антрополози и политолози в тях.

И в този момент знаете ли, че събират учителите, като още веднъж ги приготвят за пренаписване на историята. Някаква османистка рекла: „ Тогава българите са имали доста деца, не е като в този момент, и тогава доста майки са давали някое от най-развитите си момчета, тъй като по този начин детето щяло да има кариера в Османската империя “. Как може да се приказват сходни нелепости – никоя майка не е давала невръстното си дете, това е било кръвен налог “, гневи се историкът.

Запитан за какво гласът на тези хора се чува, Георги Марков изяснява: „ Защото им заплащат! Те работят за тези фондации против пари. Знаете ли някои от тях какво ми споделят: „ Да, но вие сте учен, уредили сте си кариерата, а ние стоим за 500 лв. в Академията. “ И взимат още 500 лв. от някоя фондация. Не го извинявам това “, споделя ученият.

„ Излиза, че Ботев и Левски са говорели за турско иго, само че не са знаели, че няма такова. Вярно, че има промени в Османската империя през средата на XIX век, само че има и пазар на плебеи в Истанбул. Вярно е, че има чорбаджии, само че българинът е второ качество човек в империята, тъй като е гяур и нечестивец. Ислямът не приема друговерци “, уверен е Марков.

По мотив другата теза за „ чорбаджийските къщи на богатите българи през Възраждането, които имали по няколко ката “ Марков разяснява: „ Да, в средата на XIX век към този момент има огромни къщи, и черквите ни не са вкопани в земята, само че правоверният постоянно може да ти нахлуе в къщата и да ти задигне дъщерята, да я отвлече. Гяурът също така не може да бъде и очевидец в османския съд. Като пътуваш от Копривщица до Карлово постоянно си под опасност да не стигнеш там, за кърджалийското време не знаят ли? Приказват по този начин: „ Ние считаме, че е нямало турско иго, неправилно е било възприятието, че османското наличие е иго “. Само ще напомня една свещена нелепост на същите тези хора, която и един президент, към този момент някогашен, повтори: „ Който ни освободи, той ще ни пороби “. Не може по този начин да фалшифицираме Левски и Ботев. Разбирам, че им заплащат от фондациите, само че такова самооплюване минава всевъзможни граници “, ядосан е Марков.

Според него „ още не са ни трансформирали в територия, само че не можем да позволим настояването за изтриване на нашата национална памет…. Въпросът даже не е даже за езика, а за турската тактика на навлизане в България. И в стопанска система, и в политика, и в просвета, даже в написването на историята ни. Имаше преди години един зам.-министър на образованието от Движение за права и свободи, който дружно с тогавашния началник на Комисията по дискриминация Кемал Еюп, бяха създали план за 900 000 лв.. В него пишеше по какъв начин ще махнем Чинтулововите бунтовни песни, които засягат народа отомански. Ще махнем и стихотворението на Ботев, в което той споделя по какъв начин „ турчин бесней над бащино ми огнище “. И „ Под игото “ ще махнат, тъй като в края Бончо бил напопържил Мохамед, като видял отрязаната глава на Бойчо Огнянов. Имаше съвещание в Народното събрание в зала „ Изток “ по този въпрос. Как може такова нещо – да посегнеш на Ботев, Вазов и на Чинтулов?! Умът ми не го побира! Не може в името на актуалната политика да фалшифицираме историята “, безапелационен е Марков.

За натиска, който Северна Македония упражнява върху Еврокомисията за приемане на „ македонския език “, Марков споделя: „ Бил съм в пленарната зала на Европарламента в Брюксел и там има кабинки, като на всяка една от тях написа от какъв език превеждат. Представете си там да се пръкне кабинка, на която написа „ македонски език “? Затова би трябвало доста деликатно да премислим. Не отхвърлям правото им да се самоопределят, само че техният така наречен „ македонски език “ е основан въз основа на един югозападен български диалект. През есента на 1944 година Йосип Броз Тито слага задачата на локалните комунисти в Скопие с партизаните да създадат македонска писменост. Събират се тогавашни „ езиковеди “ и се прави писменост, малко друга от българската на основата на битолския акцент без „ ъ-кане “. Смехотворна е тезата им, че македонският се е говорел още от времето на цар Самуил “, безапелационен е историкът.

Запитан какво се случва, че малко по малко сякаш България губи всичко, с което българите се гордеят, историкът споделя: „ Кой знае още какво ни чака, тъй като ние не умеем да пазиме историята си, тя сякаш към този момент ни става в тежест… Ние сме си отговорни, тъй като на първо време методът ни с подписването на контракта с Македония беше неправилен. Първо трябваше да се изчистят противоречивите въпроси – история, езикознание, етнография, фолклор и тогава да подписваме. Не да се основават комисии и да се протака във времето, до момента в който македонците бъдат признати с наша поддръжка в Европейски Съюз и там да слагат въпрос за някакво македонско малцинство в другата част на Северна Македония. Защото Пиринска Македония географски в действителност е Северна Македония. Кой го позволи това и за какво политиците го проспаха? Кой им подсказа, че могат с мнимо съгласие да оформят противоречивите въпроси за далечното бъдеще? Ето, гърците откриха метод и ги отхвърлиха от античното им завещание. А къде сме ние, къде са политиците ни, дипломатите ни? “, пита ученият.

Той предлага бъдещите български евродепутати да работят за това в Европейския парламент в Брюксел да се признае кирилицата за българска писменост. „ Новите евродепутати от всички партии би трябвало да се обединят и да се разбере, че кирилицата е основана от учениците на светите братя Кирил и Методий на българска земя – от Плиска до Охрид.… Смятам, че това би трябвало да е наша национална цел “, споделя Марков.

„ Европейски фондации хвърлят милиони, с цел да образуват европейска еднаквост в българите: първо сте европейци, а след това се пишете каквито желаете – по този начин желаят. Е, по какъв начин да стане това, като преди 13 века на Балканите не е имало Европейски съюз. Как по този начин? Съжалявам, само че ние първо сме българи. И това би трябвало да бъде казана ясно в Брюксел. А не да превиваме гръбнак. Аз съм историк и не приема взаимни отстъпки за това. Не одобрявам и тезата на някои от по-младите ми сътрудници, които се обвързват с избрани фондации. И съблюдават националната приказка: Който заплаща, той поръчва музиката “, споделя Георги Марков.

За огромните страни на Запад той изяснява: „ Те желаят да отстранен историята тук! Да, и не пресилвам. Ето, в една Франция техният президент Макрон – либерал и глобалист, като пламна Нотр Дам, още същата вечер съобщи на французите: „ Това е признакът освен на френската нация, само че и на цялата европейска цивилизация “. Само дето се срамиха да кажат думата християнска, с цел да не нервират милионите мюсюлмани, приютени от някогашните колонии. А на нас ни не разрешават да се увличаме в националистически крайности. Само че ние имаме национална история, имаме национални герои. Това е светотатство! И върхът на наглостта е, че желаят да посегнат навръх тях посредством така наречен очовечаване на историята. Ето какво споделят за Левски – „ да, народен воин е, само че и той е бил човек. Хайде напишете за човешкото у него – за годениците му да вземем за пример. “ Ама чакайте, Левски има „ нечут темперамент “, както споделя Ботев. Те обаче желаят да ни лишат от националните герои, тъй като са част от националната ни горделивост. Иначе французите си се гордеят със светата Жана д “Арк “, споделя Георги Марков.

Елка Василева

Инфо: Днес.БГ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР