Обществена тайна е, че при внасянето на употребявани автомобили в

...
Обществена тайна е, че при внасянето на употребявани автомобили в
Коментари Харесай

Явор Иванов от CarStory: В България годишният технически преглед на колата не може да е ориентир

Обществена загадка е, че при внасянето на използвани коли в България доста техни недостатъци се прикриват. По данни на специалисти всяка трета кола е с манипулиран километраж, много са и с проблеми с моторите и въздушните възглавници, а се продават като " съвършени ". При годишните механически прегледи пък постоянно се следят фалшификации и измами. Тези неточни практики в допълнение заплашват сигурността по пътищата в България.

Екипът на българската компания CarStory предлага решение с една по-различна система за транспарантна оценка на техническото положение на автомобила. Работи с публични представителства на автомобилни марки в България и мрежа от оторизирани сервизи. Прегледите там се организират по стандартизирана методология, покриваща всички значими модули, и са обезпечено детайлни и точни. А данните се качват онлайн, като по този начин всеки евентуален покупател може да ревизира техническото положение на даден автомобил. Клиентите получават CarStory документ - настояща информация за положението на колата.

Expert.bg поговори с Явор Иванов, създател на CarStory, за плана, изгодите от него и сигурността на пътя като цяло.

Г-н Иванов, по какъв начин се роди концепцията за CarStory?

Всички сме минали през кошмара " покупка на използван автомобил ". Море от разгласи. Всички коли са в съвършено положение. Без значение дали са на 5, 10 или 15 година, изминатите километри са 150-160 хиляди Никакви удари, никакви забележки. Напълно обслужени, „ качваш се и караш “. Е, какво повече можем да желаем? Това го няма на никое място, съвършен автомобил за 3-4-5 хиляди лв.... Твърде хубаво, с цел да е истина, нали? Действителността е много друга. Масов импорт на коли със подозрително техническо положение, немалка част неточни търговци и безкрайна неустановеност защо тъкмо си даваме парите.

От другата страна са правилните продавачи, които се губят в това море. Решихме, че в случай че успеем да им помогнем да се разграничат и показват съзнателно отношение, това ще бъда от изгода за всички.

Защо страната ни се нуждае от такава платформа?

Защото с изключение на пожелания от институциите, не сме видели нищо действително, нищо работещо. Уморихме се да бъдем лъгани. CarStory е дребна стъпка и сигурно ще отнеме време, само че се надяваме това да е вярната посока.

Какви са изгодите за купувачите и продавачите на коли от потреблението на CarStory? Защо да го предпочетат пред общоприетия годишен механически обзор?

За страдание годишният механически обзор отразява доста дребна част от положението на автомобила и обективността му е под въпрос. Ежедневно сме очевидци какво бълват някои коли, които са в придвижване, т.е минали годишен механически обзор. В България ГТП не може да бъде ориентир за техническо положение.

CarStory обзор се прави по авансово заложени точки, които покриват всички съществени модули на автомобила – от положение на ходова част, до следи от удари и съществуване на наслойка. За продавачите изгодите са доста – самостоятелна страна (фирмен или оторизиран сервиз) подсигурява справедлива оценка на техническото състояние; данните от прегледа са налични в интернет и купувачите доста по-лесно могат да се убедят в положението на автомобила; не се постанова да се губи време за посещаване на сервиз при всеки оглед и най-важното, продавачите могат да печелят от проявлението информация за положението на техния автомобил.

Купувачите, въпреки това, са директно заинтригувани какво купуват и ние им даваме опция от комфорта на дома или офиса си, посредством своя компютър или телефон, да се ориентират доста по-лесно в пазара на използвани коли, да създадат осведомен избор.

Можете ли да споделите малко данни – с какъв брой сервиза работите все още, какъв брой хора към този момент са прибегнали към услугата, какъв брой автомобила към този момент имат CarStory документ?

Сервизната ни мрежа се усилва непрекъснато, като сега водим дейни договаряния с формалните представителства на автомобилните производители, както и самостоятелни сервизи, които да бъдат включени в системата, само че това лишава време.

Вече имаме значително клиенти, минали CarStory обзор, като резултатите са впечатляващи - до 50% по-бърза продажба. Автомобили с CarStory документ се продават с до 7% по-добра цена по отношение на усреднената за модела и година.

Да си поговорим малко за проблемите в бранша като цяло. По Ваши наблюдения какви недостатъци на внасяните в България коли втора употреба се прикриват най-често?

От дългите диалози с представители на разнообразни сервизи оставаме с усещане, че търговците на използвани коли (тук имам предвид главно тези по този начин наречени търговци от автомобилните тържища) са извънредно комбинативни и безскрупулни. Много недостатъци и проблеми се прикриват, като включително и превъртането на километража. Но най-притеснителни са деформации или промени по автомобила, които нарушават целостта и сигурността. Не е моя работа да върша квалификации, само че когато имаме върнат километраж, можем да приказваме за машинация. Когато обаче автомобилът е претърпял сериозна злополука, геометрията му е нарушена и въздушните възглавници са отворени и всичко това е скрито, това е закононарушение. И отново опираме до страната и желанието или неналичието на такова да се намеси.

В тази връзка – защо да внимава човек, който се готви да си купи използван автомобил?

Преди всичко, в случай че човек не се усеща сигурен, дано потърси услугите на сервиз. По-добре да отдели дребна сума за обзор, в сравнение с да разчита на шанс. Както загатнах, има „ търговци “, които са извънредно изобретателни и даже за експерт е мъчно да открие казуса. Ако продавачът откаже обзор в сервиз по желание на клиента, това е явен знак клиентът да се откаже.

Властите настояват, че водят битка с войната по пътищата, само че случаите и жертвите не престават да са многочислени. Смятате ли, че се прави задоволително в тази посока?

Не считам, че се прави задоволително. Фактите са налице и са страшни. Докато продължава прехвърлянето на топката и нежеланието да се поеме отговорност, нещата ще наподобяват по този метод.

Планират се основни промени в Закона за придвижване по пътищата. Ако следите тематиката, какво е мнението Ви за подготвяните промени? Позициите за тях са много спорни.

Искрено се надявам подготвяните промени да имат резултат върху сигурността. Но всички ние сме участници в придвижването и на първо място би трябвало да се обърнем към себе си и да си отговорим на въпроса какво можем да променим, с цел да бъдем по-малко рискови и за нас и за останалите.

Как смятате да развивате плана CarStory оттук нататък?

Целта ни е цялостно покритие на територията на страната, тясно съдействие с организации като Института за пътна сигурност и поддръжка на всевъзможни начинания за възстановяване на сигурността по пътищата.

Интервю на Деница Райкова

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР