Обществена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна е

...
Обществена поръчка за 85 млн. лв. на община Варна е
Коментари Харесай

КПКОНПИ обяви за нагласена поръчката за електрически автобуси във Варна


Обществена поръчка за 85 млн. лева на община Варна е била нагласена и в следствие единствено една компания е била класирана, разкри КПКОНПИ, която ревизираше договорката. Данните от инспекцията са предадени на прокуратурата, която пък би трябвало да реши дали има корупционно закононарушение.

Става дума за търг за покупката на 60 елекречески рейса и още толкоз зарядни станции. Парите за поръчката са по оперативна стратегия „ Околна среда “. Проверката на антикорупционната комисия посочила, че върховен чиновник е оказал въздействие при определянето на хората от екипа за ръководство на плана. КПКОНПИ твърди още, че е оказвано влияние на член от комисията по желание на реализатор в интерес на съответна компания.

В известието на антикорупционната комисия не се оповестяват съответни имена на длъжности лица, само с името си е записан кметът на Варна Иван Портних. За него се споделя, че е дал пояснения в границите на инспекцията.Разпитани са и двама от заместниците му, както и шефът на общинското сдружение " Градски превоз ". Обяснения са дали и ръководителите на компании, кандидатствали за поръчката.

Според обществения указател победител в състезанието е консорциумът " ЕкоТранспорт Варна ". В него влизат софийската компания " Еко Бранд " ЕООД, както и задграничната " Чайна Моторс ". Решението за класиране е взето на 9 септември. Жалба против него е подал различен от участниците – свързаната с предприемача Гриша Ганчев " Българска автомобилна промишленост ". Това сдружение, дружно с останалите шестима претенденти, е било отстранено от състезанието, добавя „ Медиапул “.

Месец и половина по-късно Комисията за защита на конкуренцията се произнася по проблема. Жалбата на " Българска автомобилна промишленост " е отхвърлена.

КПКОНПИ ревизира и още една поръчка за електрически рейсове – в община Стара Загора. И там парите са по Оперативна програма „ Околна среда “. И там кметът е знаково лице на ГЕРБ –Живко Тодоров.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР