Общата тенденция в ЕС не може да бъде променена. Трябва

...
Общата тенденция в ЕС не може да бъде променена. Трябва
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Няма държавна стратегия за енергетиката

" Общата наклонност в Европейски Съюз не може да бъде изменена. Трябва да се приспособяваме към нея по-бързо и дейно, тъй като не инцидентно и Франс Тимерманс го сподели в София - колкото по-късно стане това излизането от въглеродна стопанска система към зелена кръгова стопанска система, толкоз по-скъпо ще бъде. Не е загадка, че и в този момент всяка година от парите на данъкоплатците се заплащат стотици милиони за финансовите салда на ТЕЦ-овете и минодобива, тъй като общата политика за излъчвания е такава, която ги прави стопански непечеливши ", съобщи водачът на ПЕС Сергей Станишев в диалог за въглищните централи у нас и периодите за затварянето им в предаването " Брюксел 1 " по Bulgaria ON AIR.

Той добави, че България получава 2,5 милиарда лева за районите, които биха потърпевши от затварянето на ТЕЦ-овете - средства, които ще компенсират затварянето на въглищните мощности с стратегии за преквалификация на служащите, за вложения и подкрепяне на тези региони.

" На нас ни липсва национална тактика, която да е смислена. В това число за балансите сред другите типове сила. Едно от главните неща, които чух от полемиката (б.р. преди седмица - с присъединяване на зам.-председателя на Европейска комисия Франс Тимерманс и заинтригувани страни) е, че липсва страната, липсва цялостна държавна тактика, и това е огромният пропуск. Мога да Ви кажа - когато взехме решение да сторим " Белене ", в случай че бяхме приключили този развой, а той не беше станал пленник на политически игри, ние щяхме да имаме втора атомна електроцентрала, която беше утвърдена от Европейския съюз през 2007 година по времето на моя мандат. Имаше позволение от Европейската комисия за построяването ѝ, и в случай че бяхме почнали построяването ѝ, в този момент щяхме да имаме базова електрическа енергия, задоволително евтина ", акцентира Станишев.

На въпрос на водещата Милена Милотинова ще има ли постоянно държавно управление след следващите избори, водачът на ПЕС отговори: " Според мен ще има държавно управление, тъй като в противоположен случай просто хората ще им кажат: гледайте си работата, не ни интересувате повече, за нищо не ставате. "

По думите му има предизвикателство, което изисква постоянно държавно управление.

" Вижте рецесията, провокирана от пандемията, и нуждата от възобновяване, сметките за ток тази година, които са извънредно задължение и за бизнеса и за хората ", посочи Сергей Станишев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР