Общата сума за ремонтните дейности на образователна инфраструктура в област

...
Общата сума за ремонтните дейности на образователна инфраструктура в област
Коментари Харесай

Над 9,5 млн. лв. се инвестират в образователна инфраструктура в област Добрич

Общата сума за ремонтните действия на просветителна инфраструктура в област Добрич за програмния интервал 2014-2020 година е на стойност 9 586 973,17 лева По Оперативна програма “Региони в растеж” и Програмата за развиване на селските региони ще бъдат осъществени поправки, съоръжение и обзавеждане на 6 учебни заведения и 2 детски градини. Това стана ясно по време на извършения в Добрич цивилен разговор „ Европа в нашия дом” на тематика обучение.

Във форума присъединяване взеха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Таня Петрова от Комисията по образованието и науката, народните представители вицеадмирал Пламен Манушев и Даниела Димитрова.

Именно образованието бе в основата на политическата стратегия, с която ГЕРБ се яви на парламентарните избори през 2017 година, напомни вицеадмирал Пламен Манушев. Целта на платформата за цивилен разговор „ Европа в нашия дом е да се дискутират районни и национални политики в областта на образованието и европейската взаимност, с помощта на която се осъществят значими инфраструктурни планове в разнообразни обитаеми места.

Чрез образованието в най-голяма степен можем да водим логичен диалог за нашето бъдеще, уточни министър Вълчев. Той осведоми за трите национални плана, които започва МОН по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован растеж”. Единият е продължение на плана „ Твоят час” в частта действия за превъзмогване на просветителни компликации. Другият е в допълнение образование по български език в детските градини. „ Образование на бъдещето” е план, по който ще се финансират действия по ползи в региона на цифровата креативност от първи клас. По нея ще бъде построен и така наречен отворен облак – платформа с гратис просветително наличие. „ Идеята е да имаме лична платформа с безвъзмездни запаси, основана най-вече от учители. Учебникът все по-малко ще бъде единствен източник на информация”, уточни министър Вълчев. Той заяви, че през предходната седмица националните стратегии бяха признати от Министерски съвет. „ Нашата политика ще бъде да насърчаваме културата за нововъведения с всички принадлежности, не самоцелни нововъведения, а ползотворни”, уточни министър Красимир Вълчев.

В рамките на 44-ото Народно заседание бяха направени промени в Закона за развиване на академичната общественост и в Закона за висшето обучение, уточни Таня Петрова.

Тя заяви, че следва още тази седмица да влезе на първо четене изменение в Закона за общественото обезпечаване, което е обвързвано с учениците, които не посещават постоянно детските градини и учебните заведения. Този законопроект планува при отсъствието три дни в месеца по неуважителни аргументи в заведенията за предучилищно обучение и при неявяване 5 образователни часа неизвинени в границите на един месец се стопират фамилните помощи за деца за период от една година. Друга смяна е обвързвана с помощта от 250 лв., която получават първокласниците. Тя към този момент ще се получава на две елементи – при започване на образователната година и при започване на втория образователен период, сподели Таня Петрова. Очакваме тези ремонти да вкарат ред във връзка с безотговорните родители, уточни още тя.

При огромен интерес от страна на шефове и учители на детски градини и учебни заведения от област Добрич мина срещата. Министър Вълчев даде отговор на многочислените въпроси, заложени към него. Направени бяха и доста оферти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР