Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще

...
Общата сума на българския план за възстановяване и устойчивост ще
Коментари Харесай

Българският план за възстановяване ще бъде намален с 578 млн. евро

Общата сума на българския проект за възобновяване и резистентност ще бъде понижен с 578 млн. евро, с цел да бъде обновен по отношение на действителното отражение на пандемията от COVID-19 върху българската стопанска система. Това излиза наяве от данни за икономическия напредък, оповестени от Европейската комисия.

Вместо 6.27 милиарда евро България ще разполага с 5.69 милиарда евро, с цел да се възвърне посредством промени и осъществяването на планове до 2026 година

Корекцията на проектите на всички страни е заложена в регламента за програмата за възобновяване на Европейски Съюз NextGenerationEU. Тъй като той беше признат, преди да има статистически данни за действителния стопански удар, повлечен от пандемията от COVID-19, в разпоредбите беше заложено до 30 юни 2022 година Европейската комисия да актуализира цифрите, посредством които се пресмята формулата, определяща окончателния размер на помощта.

Така за страните, отбелязали по-голям напредък на действителния Брутният вътрешен продукт през 2020 и 2021 година от в началото плануваните през 2020 година, се предвиждаше понижаване на цената на проектите, а за тези с по-малък от упования напредък - увеличение, защото те ще имат потребност от повече средства за възобновяване си. Според данните на Евростат, оповестени на 29 юни, българската стопанска система се е възстановила по-бързо от предвижданото, отбелязвайки напредък от 4.2%, въпреки към момента не се е върнала до равнищата от предпандемичната 2019 година, предава.

Формулата за пресмятане на безвъзмездната част от механизма, посредством който се реализира финансирането, е учредена на статистически и стопански критерии. 70% от сумата се дефинира въз основа на популацията, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и съотношението на междинната безработица за 2015-2019 година по отношение на междинните равнища за Европейски Съюз. За останалата една трета от сумата във формулата безработицата се заменя от намаляването на действителния Брутният вътрешен продукт през 2020 година и кумулативната загуба в действителния Брутният вътрешен продукт през интервала 2020-2021 година Тъкмо тази последна част е поправена въз основа на оповестените от статистическата организация на Европейски Съюз - Евростат, данни за растежа на Брутният вътрешен продукт.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР