Общата пресконференция между турския президент и германския канцлер в Берлин,

...
Общата пресконференция между турския президент и германския канцлер в Берлин,
Коментари Харесай

Този инцидент разсмя Ердоган, Меркел застина

Общата конференция сред турския президент и немския канцлер в Берлин, която за малко не бе анулирана, беше засенчена от случай през днешния ден. Роденият в Хамбург публицист Ертюгрюл Югит бе изведен от защитата пред очите на Реджеп Ердоган и Ангела Меркел.

Това стана при започване на изявлението на президента на Турция. Действията на защитата искрено развеселиха Ердоган. В същото време изражението на немския канцлер застина.

Провинението на изведения от защитата мъж е, че носеше фланелка с надпис „ Свобода за журналистите”, изписан на турски език. По-късно Югит се върна в залата, само че без въпросната дреха.

Преди това конференцията на двамата водачи за малко не бе анулирана. Според турските медии Ердоган, който е на публично посещаване в Германия, е считал да откаже да дава отговор на въпроси.

Причината е бил журналистът Джан Дюндар, който в следствие реши да не участва.

„ Не допусках, че Ердоган ще се изплаши толкоз от един въпрос, който смятах да му задам”, съобщи Дюндар в Туитър.

„ Когато аз бях арестуван, един сътрудник зададе въпроса за какво при ръководството на този президент има толкоз публицисти в пандиза? Това беше Дениз Юджел (германски жител, сътрудник на „ Велт “, задържан и по-късно освободен след напън от Берлин, бел.ред.). Тук по никакъв начин не е елементарно да затвориш устата на публицистите. Аз също желаех да му задам въпрос”, уточни Дюндар.

„ Научих, че Ердоган счита през днешния ден да бойкотира конференцията. Още през нощта започнаха и не престават дейни дипломатически контакти с немските управляващи по зародилата рецесия. Не допусках, че един въпрос може толкоз да го изплаши”, добави Дюндар.

„ Ердоган ме нарочи за претекст и щеше да я анулира. Аз не желая да бъда причина за това. Но немските ми сътрудници сигурно ще му зададат моите въпроси”, счита Дюндар.

Бившият основен редактор на опозиционния в Турция в. „ Джумхуриет “ съумя да избяга в Германия преди към 2 година, а турските управляващи издадоха заповед за задържането и връщането му назад в страната.

Днес Ердоган разяснява на конференцията, че Дюндар „ съгласно турския закон е наказан разузнавач, разкрил държавна тайна” .

Освен това турският президент изиска от Меркел немските управляващи да предадат гюленистите и другите терористи, намиращи се на територията на Германия.

Дюндар беше наказан през 2016 година за откриване на държавна загадка, откакто вестникът му разгласява фотоси, съгласно които турската разследваща организация е взела участие в изпращането на оръжия на групировката „ Ислямска държава” в Сирия.

Меркел през днешния ден разяснява, че „ не е тайна”, че Турция и Германия имат разнообразни позиции по случая с турския публицист. Тя акцентира, че немските управляващи не са оказвали никакъв напън върху него и решението му да не участва на конференцията е персонално.

Канцлерът също уточни, че се възнамерява среща през следващя месец сред нея, Ердоган и държавните глади на Франция и Русия, Владимир Путин и Еманюел Макрон, за обстановката в Сирия.

#Berlin: Turkish journalist Ertugrul Yigit kicked out from presser of #Merkel & #Erdogan for wearing a t-shirt for "Freedom for Journalists in #Turkey ". Yigit said "I didn't do anything. " Wearing a #PressFreedom t-shirt is illegal in #Germany now??!! pic.twitter.com/XEDYVQYuFY
— Leil-Zahra Mortada (@LeilZahra) September 28, 2018
Меркел: Германия би желала да види икономическа просперираща Турция

DW: Футболистът, който постави точка. И "взриви бомба "

Европейски Съюз желае Ердоган да отсрочи изборите, той: Ще върша протест в Европа

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР