Общата ни позиция е да настояваме да се увеличат в

...
Общата ни позиция е да настояваме да се увеличат в
Коментари Харесай

Нинова, синдикати и работодатели искат повече пряка помощ в Плана за възстановяване

Общата ни позиция е да настояваме да се усилят в % и като средства парите, които да се отпускат на българската стопанска система и промишленост под формата на директна помощ, и да се понижат тези, които са планувани като финансови принадлежности. Това разгласи на брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността след среща с работодателските организации и синдикатите по отношение на Плана за възобновяване и резистентност.

,,Има задоволително благоприятни условия, и до момента, за потребление на финансови принадлежности, които не са оползотворени от българската стопанска система. Тези благоприятни условия остават и отсега нататък и ние считаме, че прибавяне на нови такива няма да помогне действително на производството и на икономиката'', добави Нинова.

Тя добави, че в бъдещи диалози с съдружните сътрудници ще се упорства за увеличение на % за директна помощ към българската стопанска система и промишленост.

В момента разпределението сред грантовете и финансовите принадлежности е петдесет на петдесет %, а се упорства разпределението да е две към едно, разясни Нинова.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев сподели, че на пазара сега има кредитен запас и запас за дялови вложения - обществен и частен, български и интернационален, над 4,5 милиарда лв..

,,В същото време към този момент трета година няма нито лев за директна поддръжка за нововъведения и инвестиции'', добави Велев.

Той уточни, че поради насложилите се рецесии българските компании са с в допълнение влошена ликвидност и платежоспособност. Той цитира данни на Българска народна банка, съгласно които за седем години - от 2014 до 2021 година, заемите на предприятията са се нараснали с 3 %, до момента в който общият заем - потребителскo и жилищно кредитиране, са нарастнали с над 30%.

Имаме опция да увеличим доста растежа на стопанската система посредством по-сериозно вложение на необятен фронт и по отношение на пренареждането и скъсяването на веригите на доставки, добави Велев и посочи, че за тази цел е нужна директна и бърза поддръжка на вложенията.

За ускоряването на този развой от бизнеса са предложили на днешната среща с вицепремиера процедурите по директна поддръжка за вложения и нововъведенията в предприятията да стартират неотложно, без значение от това, че Планът за възобновяване и резистентност още не е утвърден, тъй като разноските по него са възможни от 1 януари предходната година.

,,Получихме по тази тематика единодушие и съвпадане на мненията'', добави Велев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР