Общата медицина е медицина не само на първия, а и

...
Общата медицина е медицина не само на първия, а и
Коментари Харесай

Е-досието не може да замени дългосрочния контакт с пациента |

Общата медицина е медицина освен на първия, а и на продължителния контакт. В този смисъл е-досието не може да размени изграждано с години доверие сред лекари пациенти, показват в позиция до медиите от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Така от съсловната организация разясняват предложенията за промени в системата на извънболничната помощ, които бяха оповестени от ръководителя на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание доцент Антон Тонев. Основен акцент в тях е премахването на избор на персонален доктор и свободен достъп до всички общопрактикуващи експерти.

" Е-досието не приказва, не се оплаква и надали 20 годишна история на заболяването може да бъде прочетена за 1 минута ", пишат от НСОПЛБ и акцентират, че първичната извънболнична помощ съществува даже в региони, в които няма достъп до различен тип здравна помощ.

Според общопрактикуващите лекари заявената независимост за навестяване на разнообразни персонални лекари ще докара до свръхпотребление  и надлежно до свръхразходване на средства, което ще провокира налагане на ограничавания за прилагане на медицински услуги или до налагане на " здравна дажба " - " да вземем за пример един обзор при ОПЛ, 1.5 съвещания при сътрудник от друга компетентност и толкоз за една година ", което опонира на солидарния модел на прилагане на медицински действия, споделят те.

По мотив желанията да бъде отнето капитационното възнаграждение (фиксирана и обезпечена сума за пациент в листа) от съсловната организация показват причините си " срещу ":

• Ежегодно, общопрактикуващите правят над 30 милиона прегледа. Едната част, неточно наричани през годините действия, които са прогнозируеми като брой и с закрепена цена (профилактични, диспансерни, слагане на ваксини). Другата част (около 20 000 000) са всички останали по какъвто и да е проблем, включен в пакета от действия на ОПЛ, чиито брой няма по какъв начин да бъде избран авансово.

• Тези 20 000 000 прегледа се покриват от 42% капитационно възнаграждение, което значи по 8,15 лева на обзор в случай че бъдат одобрени препоръчаните стойности на капитационното възнаграждение за 2022г. и в случай че са същия брой. В случай че са повече, междинната разпределена сума за всеки обзор ще е по-малка.

• Чрез частта от бюджета за капитационно възнаграждение не се обезпечава единична цена, а общ закрепен бюджет за неустановен, непредвидим брой ползване на разнообразни действия, който може да варира в една и съща, както и в другите практики.

Очевидно е, че капитационното възнаграждение не са дарени пари или „ леден запас?! ", които страната подарява на ОПЛ. Това не е „ чиста облага ", която влиза джоба на ОПЛ, а направени финансови средства и то на цена, която надали може да се дефинира като съответна стойност за лекарски обзор, която би трябвало да обезпечи издръжката на практиката и възнаграждението на нашите сътрудници. При съществуващото капитационно възнаграждение няма избрана авансово цена на първичния медицински обзор, само че в случай че се направи, то би следвало да е в пъти по- огромно от в този момент заплащаното при увеличено ползване, декларират от сдружението.

Според тях оповестените хрумвания не дават решения на в действителност сериозните проблеми като недостатъчността и напредналата междинна възраст на лекарите; работата в мъчно налични и отдалечени региони, прогресивно намаляващата атрактивност на работата в ПИМП; немалкия брой трайно здравнонеосигурени лица; непостижимия административния товар и насочен към администриране, само че не и към медицина контрол; специализацията, продължаващо здравно образование и други, които са взаимосвързани.

Какви са предложенията на съсловната организация за възстановяване на системата за първична извънболнична помощ: кариерно развиване (например повече клинична независимост посредством разширение на опциите за диагностика и лекуване, усъвършенстване системата на специализация); унищожаване на административната тежест; премислено и добре планувано надграждане и развиване на дейностите по профилактика, диспансерно наблюдаване, ваксинопрофилактика; благоприятни условия за обезпечен годишен отпуск и заменяне при боледуване и други

От НСОПЛБ декларират готовността си да вземат участие в разискване по упоменатите проблеми и чакат структурирани и обосновани оферти, които да подсигуряват стабилно бъдеще на системата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР