Общата кандидатура за кмет и общата листа на ПП-ДБ, Спаси

...
Общата кандидатура за кмет и общата листа на ПП-ДБ, Спаси
Коментари Харесай

Мисия София

Общата кандидатура за кмет и общата листа на ПП-ДБ, " Спаси София " и " Екипът на София " е поръчка за радикална смяна в ръководството на града. Амбициозната стратегия се чака да постави завършек на решенията " на парче " и да включи жителите в превъзмогването на хроничните проблеми. Постигането на болшинство в общинския съвет, което да поддържа промените, е по-трудната задача на обединяването зад Терзиев.
След 18-години ръководство на ГЕРБ застиналата в безвремие София, наподобява, събра сила за смяна.
Общата кандидатура за кмет и общата листа на ПП-ДБ, " Спаси София " и " Екипът на София " е поръчка за радикална смяна в ръководството на града. Амбициозната стратегия се чака да постави завършек на решенията " на парче " и да включи жителите в превъзмогването на хроничните проблеми. Постигането на болшинство в общинския съвет, което да поддържа промените, е по-трудната задача на обединяването зад Терзиев.
След 18-години ръководство на ГЕРБ застиналата в безвремие София, наподобява, събра сила за смяна.

Четири месеца преди локалните избори към този момент е явен един от главните кандидати за кметския пост. Във вторник първата политическа мощ от парламентарния избор в столицата - обединението ПП-ДБ, дружно с партията " Спаси София " и гражданската платформа " Екипът на София " публично показаха кандидатурата на един от най-успешните бизнесмени в IT бранша - Васил Терзиев, съосновател на " Телерик ". Трите обединения и организацията, в която вземат участие специалисти по градски политики, ще се явят на локалните избори и с общи претенденти за районни кметове в 24-те столични региона, както и с обща листа за общински съветници, която ще се води от водача на " Спаси София " и сегашен общински консултант Борис Бонев.

По време на представянето Терзиев очерта двете стратегически цели, които той и екипът му си слагат за локалните избори през есента: " Спечелването на кметското място в София и постигането на болшинство в Столичния общински съвет, което да разреши на обединяването да трансформира положителните си хрумвания за ръководството на столицата в съответни политики. " Силен старт Обявената кандидатура на Васил Терзиев някак автоматизирано се свърза с шанса за пръв път от съвсем две десетилетия в най-големия град в България да се случи смяна, която би дала нова вероятност и за страната. Новата формула, която екипът на Терзиев предлага, разпределя функциите на политиците, специалистите и жителите в точните полета, където могат да бъдат потребни.
Реклама
Ролята на самия кандидат-кмет, най-малко такава, каквато беше показана на представянето му и пред медиите, е по-скоро на обединител и балансьор и на човек, който може да ръководи хора и да употребява техните мощни страни.

А моторът зад него е обединяването на трите политически сили и гражданската платформа, което стана допустимо след близо осеммесечни договаряния и сериозна работа в разнообразни формати на работни групи по подготовката на управническата стратегия за София и избора на хората, които ще вземат участие в конкуренцията за районни кметове и за общински съветници.

Само по себе си това може да се дефинира като триумф и сериозна поръчка за победа на кметските избори в столицата, тъй като:

За пръв път път обединенията, които съставляват демократичната общественост в София, ще се явят на локалните избори дружно. На предходния избор преди четири години " Демократична България " и " Спаси София " се явиха с разнообразни претенденти за кмет, а поддръжката на балотажа за кандидатурата Мая Манолова се оказа незадоволителна - от една страна, поради предишното й на върховен функционер на Българска социалистическа партия част от гласоподавателите на десницата не гласоподаваха за нея, както и поради подозренията за изборни нарушавания в интерес на Йорданка Фандъкова, от друга. Решението на " Спаси София " пък да не се яви с листа за общински съветници " подари " болшинството в общинския съвет на ГЕРБ, които управляваха пред последните четири години дружно с националистите от Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ".
Акцентът е върху посланието " дружно " - обща листа от общински съветници, уравновесено разпределена сред четирите обединения, както и с общи районни кметове Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
За пръв път процесът по номинациите за кметската кандидатура и другите изборни позиции става без напрежение и обществени кавги, които съпътстваха този развой на предишни избори, а и даже да е имало или да има такива, те си остават скрити за необятната аудитория. Зад Васил Терзиев застанаха твърдо всички партии в обединяването. Известно напрежение в част от гласоподавателите провокира предишното на дядо му и татко му, обвързвано с Държавна сигурност, само че съгласно шефа на " Маркет линкс " Добромир Живков това няма да е решаващо за крайния излаз от вота. " Дори да предизвика подозрения, едва ли биха повлияли решаващо на тези, които гласоподават с концепцията за смяна на настоящия модел на ръководство на ГЕРБ ", споделя той. Още повече че самият Терзиев при представянето на кандидатурата си направи анонс към тези гласоподаватели, като назова дейностите на Народния съд по време на комунистическия режим " закононарушение " и взе отношение и по още една сензитивна тематика - за премахването на Паметника на руската войска, като съобщи, че на това място би трябвало да има различен монумент, който " да ни радва ". И не на последно място - за пръв път претендентите за локалната власт в столицата на партиите, които съставляват това пространство, са известни толкоз рано - четири месеца преди вота.
Един от главните проблеми, които ще има за задача да реши идващият кмет, е този с колите Фотограф: Цветелина Белутова
" Опонентите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане " мъчно ще отговорят на предизвикването, което им се насочва с кандидатурата на Терзиев за кмет, неговия профил, обсега и експертизата на екипа, в който вземат участие хората от гражданската платформа " Екипът на София ". Кампанията към този момент стартира, само че това е както преимущество, по този начин и опция за насрещна отрицателна акция, която също е в ход ", споделя Добромир Живков.

Колегата му от " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов прибавя: " Това, което трите обединения ни описват с номинацията на Васил Терзиев, е нов модел за ръководството на София. Защото това, което виждам като упоритост, е опит да се покаже едно доста авангардно и фундаментално мениджърско ръководство на града ", показва той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР