Общата декларация на НС за Украйна не може да остане

...
Общата декларация на НС за Украйна не може да остане
Коментари Харесай

Каримански: Помощта за Украйна се взима от буфери в бюджета

" Общата декларация на Народно събрание за Украйна не може да остане куха, по тази причина незабавно се свързах с финансовия министър и с сътрудниците, като доста бързо обсъдихме по какъв начин можем да дадем знак в бюджета, че ще бъдат отделени средства за Украйна ". Това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

Средствата няма да бъдат взети от заеми, има буфер, който първоначално може да бъде уголемен до 50 млн. лв.. Буферите в бюджета са свързани основно с икономии, които могат да дойдат от другите ведомства, както и от коронавирус пандемията, при която се следи спад. Именно тези средства ще бъдат ориентирани още през първия месец към всички бежанци и българи от Украйна.

" Не бива да забравяме и опцията от страна на България, помощта да не бъде единствено филантропична в един миг. Но дано държавното управление да каже по какъв начин, по кое време и какво тъкмо ", акцентира Любомир Каримански.
България изрично би трябвало да има проект Б, в случай че спрат газовите доставки, само че все още подобен проект не е показан в Народното събрание, изясни още той.

" Нормално е да пожелаваме това нещо, обикновено е да имаме задоволително предвидимост в военновременните ресурси, защото съгласно мен в последните няколко години неглижирахме този въпрос. Дори в противен случай - запасите по един или различен метод изчезваха от страната ", сподели Каримански.

Може да има отклонения в инфлацията от плануваното до момента, защото никой не е подозирал какво ще се случва сега.

" Това единствено демонстрира, че ние би трябвало да имаме задоволително еластичност в бюджета и механизмите, които са заложени, с цел да не попаднем от ликвиден във фискален капан ", изясни Каримански.

Трябва да бъдем по-внимателни със заемите, само че ще можем да разчитаме на парите от Плана за възобновяване при бързо осъществяване на рекомендациите от Европейска комисия. По мотив взаимните наказания сред Русия и България и последствията от тях Каримански счита, че би трябвало ясно да заявим позицията си на равнище Европейски съюз.

" Трябва да имаме самочувствие на страна членка в Европейски Съюз, която да сложи тези въпроси. Ние сме една от първите граници на Европейски Съюз и ще поносим задоволително негативи от това отношение. "

Любомир Каримански разяснява и предлагането си за понижаване на дотацията на Българска национална телевизия с 2 милиона лв..

" Всяка година близо един милион се дават за придобиване на компютри, хардуер, камери. Ако тази нужда бъде обоснована и стимулирана, аз съм подготвен на актуализацията на бюджета да върнем и 3 милиона лв. на Българска национална телевизия ", съобщи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР