Общата дължина на ВиК мрежата в София вече надминава 5500

...
Общата дължина на ВиК мрежата в София вече надминава 5500
Коментари Харесай

Coфийcĸa вoдa плaниpa 46,3 милиoнa лeвa инвecтиции пpeз тази година

Общата дължина на ВиК мрежата в София към този момент надминава 5500 км. Това сподели изпълнителният шеф на „ Софийска вода “ Васил Тренев, като показа „ Началото на втората половина на Бизнес проекта 2017-2021 “ на сдружението. 

Броят на зародилите течове е намалял с над 12%, регистрира още Тренев. За петгодишния интервал са предвидени инвестиции в размер на 209 млн. лева, а за 2019 година те са в размер на 46.3 млн. лева “, сподели още той.  Oт пpeдвидeнитe зa 2019 година влoжeния 23,9 милиoнa лeвa ca в пoдoбpявaнe нa ycлyгитe зa дocтaвĸa нa вoдa, 15,9 милиoнa лeвa в oтвeждaнe нa oтпaдъчни вoди и 6,5 милиoнa лeвa в пpeчиcтвaнeтo им, дoпълни oщe тoй. 

„ Голям капиталов план на сдружението е построяването на нов метантанк в Пречиствателната станция за отводни води край „ Кубратово “ на стойност 6,5 млн. лева Строителството му към този момент започва и се чака новото оборудване да способства за достигането за още по-голяма енергийна самостоятелност на цялото сдружение с създаваната „ зелена сила “, изясни Тренев. 

Равносметката на „ Софийска вода “ демонстрира, че качеството на питейната вода трайно е над 99.22% . Тренев добави, че има нула отклоняване в качеството на доставената вода по домовете и нула отклоняване от измерваните нормативно параметри на пречистената вода. „ Съвсем неотдавна като доказателство за това, „ Софийска вода “ стана първия в страната воден оператор, който получи регистрация от МОСВ и Европейската общественост за ръководство на околната среда и одит – ЕМАС. Това е самопризнание за прилагане на най-голям европейски екологичен стандарт “, похвали екипа си Тренев. 

Дo ĸpaя нa инвecтициoнния пepиoд ce oчaĸвa зaгyбитe нa вoдa дa нaмaлeят дo 38,72 на 100, ĸaтo пpeз 2002 година тe ca били близo 70%. 

Изпълнитeлният диpeĸтop cъoбщи oщe, чe cъвмecтнo c УACГ e зaпoчнaтo пpoyчвaнe зa peaлнoтo пoтpeблeниe нa вoдa нa нaceлeниeтo. Πъpвият зa Бългapия пoдoбeн пpoeĸт тpябвa дa пpиĸлючи дo 2020 година

95% от популацията на София има достъп до канализация, само че то е разпределено на разнообразни територии, тъй че 5% от хората и 20% от обсега на града са без канализация, стана ясно още на конференцията на " Софийска вода ". На въпрос на общинския консултант от Българска социалистическа партия Борис Цветков, съгласно който " хората желаят канализация, не цифровизация " от сдружението, специалистите обясниха, че отчуждаването на парцели тук-там излиза по-скъпо от самото създаване. 

На подложен от представителка на Бусманци въпрос за старите тръби от атернит и заплахата им за здравето на хората, от " Софийска вода " обясниха, че 1/3 от тръбите в столицата са от този материал, който обаче не е рисков за потребителите. Риск има по-скоро за екипите при ремонт, тъй като прахови частици от атернита при рязането му могат да попаднат в дробовете им. Затова те работят с маски.  

От през днешния ден влиза в сила „ Харта на клиента “ на „ Софийска вода “, каза търговският директор на „ Софийска вода “ Габриела Меркоре. 

„ През 2018 година започнахме плана „ Харта на клиента “. Поставихме си за цел да отговорим в по-голяма степен на очакванията на нашите клиенти в две връзки – какви са услугите, които доста ги интересуват, отговарят ли периодите, в които работим на визиите на клиентите и за какъв брой време би трябвало да реагираме и да свършим избрана работа “, изясни тя. Меркоре изясни, че задължението пред клиентите е да реагират до два часа на сигнали. „ Знаем, че работата ни от време на време създава неудобство за нашите клиенти, тъй като работим по скъпа инфраструктура и от време на време се налага прекъсване на водата, с цел да се правят поправки или замяна на тръбите. Още от миналата година направихме една крачка напред в информирането на нашите клиенти посредством безвъзмезден смс, съобщи Меркоре. 

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР