Обща комисия от учени от България и Македония ще реши

...
Обща комисия от учени от България и Македония ще реши
Коментари Харесай

България и Македония решават чий е цар Самуил

Обща комисия от учени от България и Македония ще реши до края на ноември чий исторически воин е цар Самуил. Владетелят е една от историческите персони, за които двете страни спорят.

За края на ноември е планувана и третата среща сред учените на двете страни. Те би трябвало да създадат цялостен обзор на учебниците по история в България и Македония. Другата тематика, по която специалистите насочват напъните си, е установяване на събитията и личностите от общата история на двете страни, които можем да честваме дружно. В смесената експертна комисия от страна на съседите вземат участие историци от по-новото потомство, а Скопие и София ще се редуват като домакини на съвещанията, написа " Монитор ".

" Вероятно разногласието ще остане безконечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме взор обратно към историята, дано виждаме опция за обединяване ", разяснява преди време македонският министър председател Зоран Заев.

Според българският учен Антон Дончев обаче спор няма. В слово във връзка откриването на 14-тата Световна среща на българските медии, проведена от Българска телеграфна агенция, Дончев акцентира, че двата народа не са просто приятелски, а братя-близнаци. Дончев съобщи, че двата народа припомнят доста за братя в корема на майка си, които се борят между тях, а в по-зрелите си години всеки от тях вижда в другия своите дефекти и качества. Академикът обаче бе безапелационен, че общото бъдеще на двете страни ще бъде ярко, защото през годините ги е свързвала точно братската любов.

Тази година срещата на БГ медиите се организира точно в Скопие, а съорганизатори са Македонската осведомителна организация (МИА), както и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Събитието се организира под мотото: " Медии и памет ". Във форума вземат участие представители на над 50 медии от България и чужбина, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР