“Обща е отговорността ни за сигурността в региона. Приоритетна обща

...
“Обща е отговорността ни за сигурността в региона. Приоритетна обща
Коментари Харесай

Радев: Приоритетна цел за България и Румъния е Шенген

“Обща е отговорността ни за сигурността в района. Приоритетна обща цел за двете ни страни е Шенген, и ние заявяваме нашата подготвеност за приемането ни все по-скоро ”. Това съобщи президентът Румен Радев след среща с румънския му сътрудник Клаус Йоханис, съобщи кореспондент на БГНЕС. Йоханис е на посещаване в България по покана на Радев.

“Ние ще работим консолидирано за унищожаване на бариерата ни за Шенген, за по-бързото ни групово присъединение ”, съобщи още Радев.

“Ако продължава спорът в Украйна, във времето той ще продължи да уголемява своя териториален обсег. Войната усилва риска за мира в световен аспект. Затова наред с поддръжката за Украйна, ние би трябвало да работим спорът да бъде преустановен най-скоро. Това, което показват и България и Румъния като битка с рекордния мигрантски напън, демонстрира повишените ни качества да се оправяме с този напън. По Балканския маршрут натискът понижава. Взимат още по-строги ограничения на българо-турската граница, и виждате, че битката с вторичната миграция и залавянето на незаконния мигрантски напън вътре в страната са доказателства за нашата битка с незаконната миграция ”, съобщи още Радев. “Ние демонстрираме нарастнали качества и това се отразява от нашите сътрудници. Ние с Йоханис постигнахме засиленото внимание на Европейска комисия и на всички наши сътрудници към защитата на външната ни граница, и чакаме напълно скоро поддръжка - финансова, и с механически средства, и с жива мощ ”, сподели още Румен Радев.

“Договорихме се, че нашите страни би трябвало да следват предпочитано сферите, посредством които да осигурим нашето икономическо развиване и сигурност. Стокообменът сред двете ни страни е близо 10 милиарда евро, ние ще продължим да го развиваме. По отношение на европейския дневен ред, ние се договорихме да продължим интензивно напъните, с цел да бъде признато решението България и Румъния да влязат в Шенген. Ние сме групово подготвени да влезем в Шенген и сме го потвърдили. Въпреки че недопускането ни в Шенген не е поради мигрантската рецесия, то ние заявяваме нашата подготвеност за решение на тази рецесия ”, съобщи румънският президент Клаус Йоханис. “Разбираме компликациите на някои европейски страни във връзка с противозаконната миграция, подготвени сме да участваме във всички стратегии, които биха могли да разрешат тези проблеми. Ние доказахме, че можем да се борим против миграционния напън, който изкуствено се свърза с Шенген ”, съобщи още Йоханис.

Двамата президенти подписаха декларация за усилване на двустранното съдействие и дълготрайно партньорство.

„ Тази среща е по-важна от всички до в този момент, тъй като формалната аудиенция на Йоханис издига нашите връзки на нивото на стратегическо партньорство. Румъния и България са обвързани с дълбоки другарски, исторически и културни връзки. Ние споделяме общи цели – участие в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Икономическите връзки сред нас непрестанно се задълбочават - стокообменът сред двете ни страни нараства, а предходната година той нахвърли 8 милиарда евро, и страната към този момент е вторият по величина търговски сътрудник на България след Германия “, съобщи още Радев. " Обща е отговорността ни за гарантиране сигурността в нашия район, района на Черно море и по Източният фланг на НАТО, по тази причина и нашите страни консолидират напъните в границите на Европейски Съюз и НАТО и дружно градим нашите отбранителни качества ", сподели още президентът на България./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР