Обсъждат се два варианта за бъдещето на Националния институт по

...
Обсъждат се два варианта за бъдещето на Националния институт по
Коментари Харесай

Обсъждат 2 варианта за бъдещето на НИМХ

Обсъждат се два разновидността за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с премиера и ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ През последните 10 дни са водени диалози с метеоролозите без мое присъединяване или представител на държавното управление. При диалога с премиера беше докладван прогрес в диалозите “, означи министърът на образованието.

Национален институт по метеорология и хидрология изрично желае да се отдели от Българска академия на науките. Академията, от своя страна, предлага автономия, само че да продължи да бъде част от нейната конструкция. През идващите дни или седмици аз като министър или представители на кабинета ще участваме в диалозите по разискване на разновидностите. Ще се опитаме да намерим периметъра на общо решение “, означи Вълчев.

Това, което можем да кажем е, че нищо не става принудително и нищо няма да вършим принудително. Дори да се премине към вид извеждане на института, хидрометеорологичната работа и проучванията за климата отново ще бъдат под шапката на Българска академия на науките. Ако част от учените желаят да продължат с чисто научната си активност, те ще имат опция да останат в Българска академия на науките, изясни министърът.

При модела за разширена автономност в границите на Българска академия на науките, приказваме МОН и Българска академия на науките да имат споделена отговорност, защото се вижда, че при финансовото застраховане имаме проблеми. Държавата би трябвало да има отговорност към активността на Национален институт по метеорология и хидрология, която обслужва 7 бранша на публичния живот и има интернационалните задания.

„ Ако държавното управление реши да построи национална хидрометеорологична работа на основата на института – ние не сме срещу. Не сме съгласни с това ултимативно искане да се отдели Национален институт по метеорология и хидрология и да стане част от някоя друга структура- министерство или Министерски съвет “, изясни акад. Ревалски. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР