Обсъждат персонални и структурни промени в партията“Демокрацията е жива”, “победителят

Обсъждат персонални и структурни промени в партията“Демокрацията е жива”, “победителят ...

ГЕРБ с кабинет, шансът за подкрепа  - малък

Обсъждат персонални и структурни промени в партията
“Демокрацията е жива”, “победителят е един”, обяви Томислав Дончев.

Не коментират хипотези

От ГЕРБ са готови да предложат кабинет въпреки малките шансове да бъде подкрепен. Това е победа въпреки всичко, обяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция в партийната централата.

Дончев припомни, че данните на ЦИК след изборите показаха, че ГЕРБ са първи в 24 многомандатни избирателни района, ДПС - в три, “Демократична България” - в два, “Има такъв народ” - в един и БСП - също в един. От партията получават 75 мандата в новото Народно събрание. Дончев благодари на всички българи, които отишли да гласуват и тези, които са им дали подкрепа. Обясни, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не участва в пресконференцията, защото има серия от международни разговори.

“Демокрацията е жива”, “Победителят е един”, каза още Дончев. По думите му вече е време за решения. Вицепремиерът бе категоричен, че ще следват процедурата по конституция. Длъжни били като първа сила да предложат правителство.

“Не мога да приема нечия страст да бъдат изгонени и изметени над 840 хиляди българи, това не може да се случи и ние няма да го позволим. Опитите да бъде заобиколен първия, не свършват добре. Властта не е самоцел, тя е отговорност и тежи. Ако имаш крехки рамене може да си счупи гръбнака”, каза още Дончев.

На въпрос дали биха направили кабинет с партията на Слави Трифонов заради общите им искания за мажоритарен вот, Дончев отговори, че хипотетични предложения няма да коментира. Попитан дали със зам.-председателските си места в ГЕРБ ще загубят Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. “Да, промени са необходими и то не фасадни”, каза той. “Реформи трябва да се правят непрекъснато, за да бъдем по-близо до очакванията на хората. Следващите месеци това ще бъде основна тема, за да бъдем достойни за доверието на хората”, подчерта Дончев.
Даниел Митов: Партии от ЕНП искат да вкарат комунисти през задния вход


Опитът да бъде заобиколен ГЕРБ при съставянето на правителство може да доведе до криза, предупреди Даниел Митов. И посочи, че такива опити са правени с правителството на Пламен Орешарски.

Големият въпрос е не кой е спечелил изборите - това е ясно, големият въпрос е ще бъде ли съставено работещо, стабилно правителство, подчерта Митов. Той каза, че малко преди пресконференцията се е чул с Манфред Вебер, шеф на ПГ на ЕНП.

Вебер изразил учудване, че партии от ЕНП са склонни да вкарат през задната врата комунистите във властта, вместо да преговарят със сестринска партия, продължи Митов. Според него големият въпрос е дали България ще има стабилно правителство или неясна амалгама от несъвместими партии, които не е ясно какво ще правят.

Ще бъде гласуване на 11 май
Пламен Нунев дал оставка на 8 април
От 15 г. е координаторПламен Нунев е подал оставка като координатор на ГЕРБ Русе още на 8 април. Днес Нунев обясни, че е поискал освобождаване като член на Изпълнителната комисия и областен координатор на ГЕРБ за Русе. Причината са двете загуби на последните избори - на местния вот ГЕРБ отстъпи кметското място в Русе на БСП, въпреки че спечели шест от осемте общини в областта, а на парламентарни избори на 4 април “Има такъв народ” измъкна победата само със 111 гласа.

„Вече 15 години съм областен лидер, последният мохикан, който е време да се оттегли, за да има наистина промяна и да се даде път на нови лица в местната структура. Дори и да не съм вече ръководител, ще продължа да работя за партията. За мен партийната работа е апостолска”, заяви Пламен Нунев.

Оставката на Нунев ще бъде гласувана на Националния съвет на ГЕРБ, който ще се проведе на 11 май.

Нормално било първата и втората сила да направят коалиция
Лидерът на СДС допуска коалиция с Трифонов
Еднодневките се страхуват от избориРумен Христов е категоричен още, че е необходима промяна в Конституцията.

“Пожелаваме да се сформира правителство и то да успее, защото това ще е успех за България. Нормално е първата и втората политически сили, при положение че нямат антагонистични противоречия, да направят коалиция. Но е очевидно, че нежеланието да се прави нещо с ГЕРБ е надделяло.” Това коментира пред БНР лидерът на СДС Румен Христов, който ще бъде депутат в 45-ия парламент.

По думите му трябва да има редовно правителство, което да придвижи Националния план за устойчивост и развитие.

“Длъжни сме към нашите избиратели да бъдем отговорни и да предложим най-доброто като министри с хоризонт от четири години. Какво ще реши мнозинството, това е друга тема... Ако на Слави Трифонов не му достигне бройката народни представители, ще получи подкрепа от наша страна, но зависи и какви политики обещава да изповядва”, посочи още Христов. Според него в новия парламент има партии-еднодневки и това са тези, които се страхуват от предсрочни избори. Христов е категоричен още, че е необходима промяна в Конституцията на страната, защото тя трябва да отговаря на съвременните изисквания.

Източник: trud.bg