Обсъждат персонални и структурни промени в партията“Демокрацията е жива”, “победителят

...
Обсъждат персонални и структурни промени в партията“Демокрацията е жива”, “победителят
Коментари Харесай

ГЕРБ с кабинет, шансът за подкрепа  - малък

Обсъждат лични и структурни промени в партията
“Демокрацията е жива”, “победителят е един”, разгласи Томислав Дончев.

Не разясняват хипотези

От ГЕРБ са подготвени да предложат кабинет макар дребните шансове да бъде подсилен. Това е победа все пак, разгласи вицепремиерът Томислав Дончев на конференция в партийната централата.

Дончев напомни, че данните на ЦИК след изборите демонстрираха, че ГЕРБ са първи в 24 многомандатни изборни региона, Движение за права и свободи - в три, “Демократична България” - в два, “Има подобен народ” - в един и Българска социалистическа партия - също в един. От партията получават 75 мандата в новото Народно заседание. Дончев благодари на всички българи, които отишли да гласоподават и тези, които са им дали поддръжка. Обясни, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов не взе участие в конференцията, тъй като има серия от интернационалните диалози.

“Демокрацията е жива”, “Победителят е един”, сподели още Дончев. По думите му към този момент е време за решения. Вицепремиерът бе безапелационен, че ще следват процедурата по конституция. Длъжни били като първа мощ да предложат държавно управление.

“Не мога да приема нечия пристрастеност да бъдат изгонени и изметени над 840 хиляди българи, това не може да се случи и ние няма да го позволим. Опитите да бъде заобиколен първия, не свършват добре. Властта не е самоцел, тя е отговорност и тежи. Ако имаш нежни плещи може да си счупи гръбнака”, сподели още Дончев.

На въпрос дали биха създали кабинет с партията на Слави Трифонов поради общите им претенции за мажоритарен избор, Дончев отговори, че хипотетични оферти няма да разяснява. Попитан дали със зам.-председателските си места в ГЕРБ ще изгубят Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. “Да, промени са нужни и то не фасадни”, сподели той. “Реформи би трябвало да се вършат непрестанно, с цел да бъдем по-близо до упованията на хората. Следващите месеци това ще бъде съществена тематика, с цел да бъдем почтени за доверието на хората”, акцентира Дончев.
Даниел Митов: Партии от ЕНП желаят да вкарат комунисти през задния вход


Опитът да бъде заобиколен ГЕРБ при съставянето на държавно управление може да докара до рецесия, предизвести Даниел Митов. И уточни, че такива опити са правени с държавното управление на Пламен Орешарски.

Големият въпрос е не кой е спечелил изборите - това е ясно, огромният въпрос е ще бъде ли формирано работещо, устойчиво държавно управление, акцентира Митов. Той сподели, че малко преди конференцията се е чул с Манфред Вебер, началник на ПГ на ЕНП.

Вебер изразил удивление, че партии от ЕНП са склонни да вкарат през задната врата комунистите във властта, вместо да договарят със сестринска партия, продължи Митов. Според него огромният въпрос е дали България ще има устойчиво държавно управление или неразбираема амалгама от несъвместими партии, които не е ясно какво ще вършат.

Ще бъде гласоподаване на 11 май
Пламен Нунев дал оставка на 8 април
От 15 година е координатор



Пламен Нунев е подал оставка като координатор на ГЕРБ Русе още на 8 април. Днес Нунев изясни, че е изискал освобождение като член на Изпълнителната комисия и регионален координатор на ГЕРБ за Русе. Причината са двете загуби на последните избори - на локалния избор ГЕРБ отстъпи кметското място в Русе на Българска социалистическа партия, макар че завоюва шест от осемте общини в региона, а на парламентарни избори на 4 април “Има подобен народ” измъкна успеха единствено със 111 гласа.

„ Вече 15 години съм регионален водач, последният мохикан, който е време да се отдръпна, с цел да има в действителност смяна и да се даде път на нови лица в локалната конструкция. Дори и да не съм към този момент началник, ще продължа да работя за партията. За мен партийната работа е апостолска”, съобщи Пламен Нунев.

Оставката на Нунев ще бъде гласувана на Националния съвет на ГЕРБ, който ще се организира на 11 май.

Нормално било първата и втората мощ да създадат коалиция
Лидерът на Съюз на демократичните сили позволява коалиция с Трифонов
Еднодневките се опасяват от избори



Румен Христов е безапелационен още, че е нужна смяна в Конституцията.

“Пожелаваме да се образува държавно управление и то да успее, тъй като това ще е триумф за България. Нормално е първата и втората политически сили, в случай че нямат антагонистични несъгласия, да създадат коалиция. Но е явно, че нежеланието да се прави нещо с ГЕРБ е победило.” Това разяснява пред БНР водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов, който ще бъде народен представител в 45-ия парламент.

По думите му би трябвало да има постоянно държавно управление, което да придвижи Националния проект за резистентност и развиване.

“Длъжни сме към нашите гласоподаватели да бъдем виновни и да предложим най-хубавото като министри с небосвод от четири години. Какво ще реши болшинството, това е друга тематика... Ако на Слави Трифонов не му доближи броя народни представители, ще получи поддръжка от наша страна, само че зависи и какви политики дава обещание да изповядва”, уточни още Христов. Според него в новия парламент има партии-еднодневки и това са тези, които се опасяват от предварителни избори. Христов е безапелационен още, че е нужна смяна в Конституцията на страната, тъй като тя би трябвало да дава отговор на актуалните условия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР