Обсъждат на форум заплахите от хакерски атака в изборния процес

...
Обсъждат на форум заплахите от хакерски атака в изборния процес
Коментари Харесай

Обсъждат на форум заплахите от хакерски атака в изборния процес

Обсъждат на конгрес заканите от хакерски офанзива в изборния развой Необходимо е да стане публично известно по какъв начин новите технологии ще навлязат в изборния развой, както и какви са заканите от хакерски офанзива в изборния развой. Това разяснява ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева-Робинсън при откриването на конференция, отдадена на въвеждането на електронното гласоподаване у нас.
 
Форумът беше проведен от публичния съвет към ЦИК. Алексиева напомни, че електронното гласоподаване е няколко типа - машинно, отдалечено и посредством сканиране на бюлетината при броене.
 
" Общественият съвет събира на едно място високо квалифицирани експерти , които да споделят своя опит, своите визии, позитивите на електронното гласоподаване, както и рисковете, които то крие. Тази конференция ще бъде от изгода за ЦИК, която изготвя своя отчет към Народното събрание за създадените избори с рекомендации за възстановяване на законодателството, уточни тя.
 
По отношение на първия тип електронно гласоподаване - машинното, ще представим както позитивите, по този начин и рисковете от повсеместното му въвеждане незабавно, уточни Алексиева. По думите й най-добре би било, в случай че на база тези разбори законодателят вкара поетапно въвеждане на този тип гласоподаване, изключвайки някои категории от него.
 
" 21-ви век е цифров, технологиите навлизат все по-мащабно в всекидневието ни, належащо е да стане ясно по какъв начин те ще навлизат в организацията на избори и референдуми . Обществено известни би трябвало да станат и възможните закани от потреблението им, поради зачестилите хакерски офанзиви в международен мащаб ", съобщи още пред форума ръководителят на ЦИК.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР