Обсъжданите промени за санкциите на шофьорите в Наказателния кодекс не

...
Обсъжданите промени за санкциите на шофьорите в Наказателния кодекс не
Коментари Харесай

Настимир Ананиев от ПП: Промените в НК няма да са в насока отпадане на конфискацията на коли

Обсъжданите промени за глобите на водачите в Наказателния кодекс не са в посока да отпадне конфискацията на коли, а във връзка с опиатите и взимането на кръвни проби. Това сподели в " Денят стартира " депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Той изясни, че законът е явен по отношение на използването на алкохол, само че би трябвало да се уточняват текстовете за опиатите и техните аналози.

" Защото може да се окаже, че сте взели две хапчета за глава и са ви свалили табелите на колата. Проблемът е, че сега има единствено четири лаборатории и голям размер от проби, които би трябвало да се извършат ".

Заявката на премиера от предходната седмица е скоро кръвните проби да излизат до седмица, за същото е уверил и вътрешният министър Калин Стоянов на вчерашната си среща с депутати от Политическа партия.

По думите на Ананиев признатите промени са ясни, само че доста малко хора четат конкретиката. Посланието е законът да има възпираща цел.

" Резултатите са забележими - в седмицата преди влизане на закона са хванати 130 индивида с алкохол и опиати, в седмицата, в която влиза законът, са 122, идната - 58. Хората не си разрешават да пият, да употребяват вещества и след това да карат ", сподели депутатът.

Точката за конфискация също е ясна, тя стартира със " Съдът лишава ", не Министерство на вътрешните работи, акцентира Ананиев. Конфискацията на автомобил може да стане единствено откакто се стигне до съд и има решение.

" От 6 години работи закон, съгласно който в случай че водач бъде хванат с алкохол до 0,5 промила или под въздействието на опиати, служителите на реда могат да смъкват табелите на автомобила от 6 до 12 месеца. Идеята е, е когато това нещо се случи и се се стигне до дело, съдът може и да отнеме автомобила, а в случай че водачът не е притежател, да му се наложи санкция, равностойна на цената на автомобила ".

При срещата с вътрешния министър от Политическа партия са получили увещание, че до петък регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи и апелативните и окръжните прокуратури ще стартират да ползват контрактуваните методически инструкции и да работят по еднакъв метод.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР